L'Ajuntament i Port de Barcelona acorden reduir a 5 les terminals de creuers abans del 2030

El conveni inclou l'enderroc de tres terminals i la construcció d'una nova, així com nous vials

17 de juliol de 2025 a les 14:24h

 L'Ajuntament de Barcelona i el Port han signat un protocol per reduir les terminals de creuers 7 a 5 i millorar la mobilitat. En concret, s'enderrocaran les tres terminals més antigues del Moll Adossat, A, B i C, i se'n construirà una de nova on hi ha la C. La nova terminal serà l'única pública, i per tant serà oberta a l'ús general. Podrà atendre 7.000 passatgers a la vegada i prioritzarà creuers que siguin de port base i els vaixells petits. L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha assegurat que la mesura suposa que "per primer cop a la història Barcelona posa límits als creuers". Així, ha detallat que disminuirà un 16% la capacitat màxima de la infraestructura dedicada a creuers, passant de 37.000 a 31.000 passatgers màxims al dia.

A finals del 2026 es tancarà l'actual terminal del WTC i s'enderrocarà la C i el 2028 serà el torn de l'A i la B. Les obres de la nova terminal C acabaran el 2030. El pla també inclou millores en la mobilitat al voltant del port, de Montjuïc i la Zona Franca.

En una roda de premsa conjunta al World Trade Center, l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i el president del Port de Barcelona, José Alberto Carbonell, han donat tots els detalls de l’acord que suposarà una reconversió de la infraestructura entre el 2026 i el 2030. 

El punt central del protocol és la reducció del nombre de terminals de creuers, passant de 7 a 5. Així, s’enderrocaran les actuals terminals A, B i C i se n’aixecarà una de nova que serà pública, és a dir oberta a l’ús general, i amb capacitat per rebre 7.000 viatgers alhora. El president del Port, José Alberto Carbonell, ha posat en valor aquest nou espai que donarà prioritat “a creuers que siguin de port base i vaixells petits” perquè un dels principals objectius de la nova estratègia és apostar “per la qualitat enlloc de la quantitat”

Alhora, ha explicat que el protocol accelera el calendari del Port per renovar les terminals més antigues, les actuals A, B i C, que estaven a punt d’esgotar la seva vida útil, i construir unes noves instal·lacions més adients als requeriments actuals de la indústria creuerística. D’aquesta forma, el moll Adossat quedarà configurat amb cinc terminals de creuers: quatre privades (les actuals terminals D, E, G i H) i una pública (la nova terminal C).

La reordenació i reducció progressiva de les terminals actuals anirà acompanyada de la rehabilitació integral d’un tram de moll de 610 metres de longitud, corresponent a les actuals terminals A i B, una actuació que suposarà una inversió de 50 milions d’euros per part del Port de Barcelona. 

A banda, la rehabilitació del moll facilitarà la instal·lació dels sistemes onshore power supply (OPS) per connectar els vaixells a la xarxa elèctrica, subministrant-los energia verda per apagar els seus motors i eliminar les emissions de la seva operativa.

Millores en la mobilitat

El protocol també inclou un ambiciós pla de mobilitat sostenible. Un dels punts destacats serà  el desdoblament del pont Porta d’Europa per millorar la mobilitat del moll Adossat i la seva connexió segura, incorporant vials per a bicicletes i vianants. Aquesta actuació comporta una inversió de 90 milions d’euros.

Així mateix es construirà un corredor urbà pel front litoral de Montjuïc destinat al transport públic, taxis, VTC, bicicletes i vianants, que connectarà la plaça de les Drassanes amb la Marina del Prat Vermell i la Zona Franca. Aquesta infraestructura estratègica facilitarà la connexió del veïnat a banda i banda de la muntanya de Montjuïc i permetrà canalitzar els fluxos de passatgers que vagin en direcció sud amb un impacte mínim sobre el teixit urbà adjacent. La inversió prevista és d’uns 10 milions d’euros.

A més, s’elaborarà un estudi d’avaluació de la mobilitat generada pels creuers, que permetrà formular un pla de gestió sostenible de la mobilitat terrestre dels creueristes, que inclogui, per exemple, un servei regular de llançadores amb els principals nodes de transport públic, un sistema de monitoratge permanent amb dades compartides amb l’Ajuntament o bé la instal·lació de pantalles informatives a totes les terminals per tal d’informar en temps real de l’afluència als principals punts turístics de la ciutat per tal de millorar la distribució de persones i descongestionar les zones més saturades, en línia amb les polítiques desplegades als Espais de Gran Afluència (EGA).

Una inversió de 185 milions d’euros 

El desenvolupament de totes aquestes actuacions, suposarà una inversió publicoprivada al Port de Barcelona de 185 milions d’euros, que se sumen als 265 milions d’euros que ha representat el conjunt d’actuacions desenvolupades en compliment de l’anterior acord signat entre l’Ajuntament i el Port l’any 2018 per reordenar l’activitat creuerista. Segons els responsables del Port de Barcelona, la infraestructura ha donat compliment a aquest acord en la seva pràctica totalitat, traslladant l’activitat dels molls de Drassanes i Barcelona Nord a Adossat i obrint-los a la ciutat.

Posant límits a la massificació turística

Per la seva banda, l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha agraït al Port de Barcelona la seva “empatia i comprensió” en entendre que ha arribat un moment en què l’activitat dels creuers no podia créixer més. "Ha entès que el creixement econòmic ha d'arribar per altres vies". 

En aquest sentit, ha destacat que l’acord suposa que per primer cop “es posen límits al creixement del turisme i els creuers a la ciutat” i ha dit que Barcelona està seguint l’exemple d’altres ciutats europees com Amsterdam, a Dubrovnik, Mallorca o València, que també estan estudiant mesures. 

Així, ha aprofitat la intervenció per recordar que des de l'any 2018 fins al 2024 el nombre de creuristes s'ha incrementat un 20% a la capital catalana, atès que l'últim protocol signat entre Port i Ajuntament no limitava el creixement de l’activitat. El batlle ha detallat que la mesura significarà reduir un 16% la capacitat màxima  creuerista actual, el que, segons han explicat fonts municipals suposarà passar de 37.000 a 31.000 passatgers diaris com a molt. 

Amb tot, ha remarcat que l’impacte d’aquesta mesura "no serà immediat" de forma que l’any vinent es pugui percebre un descens abrupte de creueristes. Però sí que confia que la corba començarà a inflexionar de forma que Barcelona podrà entrar en un model molt més sostenible. “L'objectiu és tenir una activitat sostenible des del punt de vista mediambiental, òbviament, però també pensant en l'impacte sobre la ciutat, l'espai públic i el dret dels veïns i les veïnes a gaudir també dels seus parcs, de les seves places i dels seus carrers”, ha sentenciat.

Un calendari ajustat

A finals del 2026 es tancarà l'actual terminal del WTC i s'enderrocarà la C. El 2027 s’iniciarà la construcció de la nova terminal pública al moll adossat i començaran les obres del pont Porta d’Europa. Un any després, entrarà en funcionament la nova terminal C, però només amb un sol atracament, i s’enderrocaran les terminals A i B. El 2029 entrarà en servei del corredor urbà que connectarà la plaça de les Drassanes amb la Marina del Prat Vermell i la Zona Franca i el 2030 entrarà en funcionament la nova Terminal C amb una capacitat màxima de 7.000 passatgers.

Sobre l'autor
C CIUTAT
Redacció
Veure biografia
El més llegit