ENQUESTA: Estàs a favor de les noves restriccions per circular a Barcelona?

Barcelona vol fer un pas més en la lluita contra la contaminació i ara es planteja calendaritzar la prohibició dels vehicles amb etiqueta ambiental groga de la DGT

temps lectura-Temps de lectura: < 1 minut

La Zona de Baixes Emissions ha salvat 125 persones cada any de patir una mort prematura a causa dels alts nivells de contaminació, un 0,8% del total de morts. És el balanç que fa l’Ajuntament de Barcelona. La zona de restricció de vehicles contaminants, que ocupa una extensió de 95 quilòmetres, compleix dos anys, amb la Covid distorisionant les xifres, però amb un balanç de 609.000 desplaçaments de vehicles contaminants evitats.

Però Barcelona vol fer un pas més en la lluita contra la contaminació i ara es planteja calendaritzar la prohibició dels vehicles amb etiqueta ambiental groga de la DGT. L’Ajuntament de Barcelona ja ha començat a treballar en aquesta mesura, tot i que admet no té cap calendari tancat. Segons ha explicat el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, el consistori es planteja començar a aplicar el veto a una part dels vehicles amb etiqueta groga, en concret, els Euro 4 (dièsel). I després d’aplicar el veto als vehicles Euro 4, seria el torn dels Euro 5.

L’etiqueta groga és la que correspon a la lletra B. Identifica turismes i furgonetes lleugeres de gasolina matriculats a partir del gener del 2000 i de dièsel a partir del gener del 2006. Els de gasolina han de complir el nivell d’emissions Euro 3 i, els de dièsel, Euro 4 i 5.

Fins ara, l’AMB havia confirmat que els cotxes amb etiqueta groga podrien circular per la ZBE aquest 2022, i l’Ajuntament explica que està mantenint contactes amb altres administracions implicades. La darrera prohibició que va entrar en vigor l’1 d’abril de l’any passat va ser per a furgonetes sense distintiu ambiental.

Sigui com sigui, Barcelona aposta per descontaminar i descarbonitzar la ciutat, i això passa per aplicar restriccions en la mobilitat més contaminant.