Els estibadors arriben a un acord amb la patronal i desconvoquen les vagues

Les empreses han accedit a subrogar el 100% dels treballadors de càrrega i descàrrega de mercaderies

Els estibadors han arribat a un acord amb la patronal Anesco per a la subrogació del 100% dels treballadors –la petició que mantenien des de l’inici de les negociacions–, de manera que han desconvocat totes les jornades de vaga que tenien previstes per als dies 30 de juny, 3, 4, 6 i 7 de juliol. Així ho han acordat en una reunió que han mantingut les parts aquest dijous a Madrid. D’aquesta manera, es tanca un conflicte que es va originar amb el decret llei aprovat pel govern espanyol per liberalitzar el mercat laboral de l’estiba, una norma a la qual es va donar llum verd després d’una sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea que obligava a fer canvis per permetre que els potencials empleats de fora el sector tinguessin lliure competència amb els treballadors de l’estiba de sempre.
La reunió que han mantingut aquest matí la patronal i els sindicats s’ha tancat amb un acord entre les parts. La patronal ha accedit a subrogar el 100% dels treballadors de l’estiba i els sindicats de la Coordinadora, UGT, CCOO, CGT i CIG han ratificat els compromisos adquirits el 29 de març, segons han indicat Anesco i els sindicats en un comunicat conjunt. Amb aquest acord, els sindicats han desconvocat les cinc jornades de vaga previstes per aquest divendres i els pròxims dies 3, 4, 6 i 7 de juliol, tot i que mantenen l’aturada de dues hores aquest dijous a tots els ports d’Europa, tal com recull la Resolució General de l’Assemblea de la Zona Europa del Consell Internacional d’Estibadors, que es va celebrar a Eslovènia els passats dies 8 i 9 de juny.

Les dues parts han pactat obrir la negociació del V Acord marc amb l’objectiu de millorar la competitivitat i productivitat dels ports, el calendari del qual començarà la setmana que ve i es preveu que s’allargui fins a finals de setembre.

Per la seva banda, els treballadors han garantit la pau social en totes aquelles empreses associades a Anesco, “que han demostrat, de la mateixa manera que els estibadores, estar compromeses amb el sector i el seu creixement a través d’una negociació real i efectiva que aconsegueixi l’estabilitat en els molls, imprescindible per a la seva prosperitat”, segons s’apunta en el comunicat de la patronal i els sindicats.

L’acord posa fi al conflicte originat fa gairebé cinc mesos arran de la liberalització del sector. El 18 de maig el govern espanyol va aprovar el decret llei per liberalitzar el mercat laboral de l’estiba, una norma donava compliment a una sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea que dictaminava que la normativa espanyola contravenia la lliure concurrència en el sector. Des d’aleshores el conflicte es va traslladar a la negociació col·lectiva i la falta d’acords per a un nou conveni va provocar la convocatòria de diverses jornades de vaga, que han durat gairebé durant un mes, des del 5 de juny, i que, segons el Ministeri de Foment, han causat pèrdues econòmiques d’uns 150 milions d’euros.

No obstant, en les darreres jornades de vaga, concretament a partir del 19 de juny, algunes empreses ja havien començat a negociar amb els seus treballadors sobre les principals reclamacions del sector com la subrogació dels treballadors i la millora de la capacitat d’organització de la feina. Per exemple, el 21 de juny els estibadors van suspendre la vaga en deu terminals del Port de Barcelona en arribar a un principi d’acord amb les empreses.