Dissabte, 20 d'abril de 2024
És notícia

El Voluntariat per la llengua ha arribat a les 147.000 parelles lingüístiques

Avatar photo

El Voluntariat per la llengua ha superat les 11.000 parelles formades en un any durant el 2019

Conversa entre dues persones.

El Voluntariat per la llengua (VxL), programa impulsat per la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura i gestionat territorialment pel Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), ha format més de 144.000 parelles lingüístiques des de l’inici del programa l’any 2003 fins al desembre de 2019. El 96 % de les parelles han estat organitzades pel CPNL i el 4 % restant, per entitats col·laboradores. Enguany, especialment durant el temps de confinament, la formació de parelles que han practicat català de forma telemàtica ha crescut notablement, la qual cosa ens ha permès assolir les més de 147.000 a finals del mes de juny. Destaca el nombre de parelles constituïdes en un any. Per primera vegada, se superen les 11.000 parelles (11.425). El 2019, voluntaris i aprenents han parlat en català almenys durant 228.500 hores.

El VxL facilita la conversa en català en un context distès a persones que en tenen coneixements bàsics per adquirir-ne més fluïdesa amb persones que el parlen amb  el compromís de trobar-se almenys una hora la setmana durant 10 setmanes. Amb la modalitat virtual del VxL, les parelles conversen per videoconferència.

La valoració dels usuaris del programa, tant en la modalitat presencial com virtual, és molt alta. El 99,75 % recomana el VxL a les persones que volen aprendre català i el 88,5 % dels aprenents manifesta haver millorat la capacitat de parlar-lo després d’haver-hi participat. Destaca l’alt grau de satisfacció amb l’experiència del voluntariat (4,47 sobre 5) i l’alta puntuació en l’atenció rebuda (4,56 sobre 5) per part del CPNL.

L’any 2019, 11.634 persones han participat en el VxL de les quals 7.318 s’han inscrit per primer cop al programa: 5.244 aprenents i 2.074 voluntaris. La xifra d’aprenents duplica amb escreix la de voluntaris, que també augmenta respecte del 2018. Com és habitual cada any, la participació de les dones és molt alta, el 72,6 % de les noves inscripcions (74 % com a aprenentes i el 69 % com a voluntàries). Per edats, els aprenents tenen majoritàriament entre 30 i 39 anys i els voluntaris, entre 50 i 65 anys.

Un índex de l’eficàcia del VxL és el pas de 74 persones aprenentes a voluntàries perquè han assolit un alt grau de destresa i fluïdesa en llengua catalana i han decidit continuar en el programa per ajudar nous aprenents.

Voluntariat per la llengua virtual

El 2019 s’han creat 409 parelles lingüístiques virtuals, amb 777 inscrits (276 voluntaris i 501 aprenents), que han mantingut converses des de 29 països d’arreu del món. En la modalitat virtual la mitjana d’edat dels participants és inferior. Hi predominen els voluntaris joves de 18 a 29 anys i els aprenents, de 30 a 39 anys.

Des que el gener de 2017 es va posar en marxa aquesta modalitat, s’han constituït 981 parelles. L’oferta de les dues modalitats augmenta la flexibilitat del programa, perquè cada parella pot decidir fer trobades presencials o virtuals segons la disponibilitat.

Seguiment personalitzat de les parelles

Per poder participar-hi, tant l’aprenent com el voluntari s’han d’inscriure a través del web vxl.cat i, un cop constituïda la parella, un dinamitzador o dinamitzadora del CPNL els ofereix atenció personalitzada mentre dura el voluntariat. Un equip de 22 dinamitzadors s’encarreguen de formar les parelles segons la disponibilitat horària i geogràfica, d’orientar i resoldre les consultes, de proposar-los activitats i de vetllar per la continuïtat de la parella establerta.

A més, la Direcció General de Política Lingüística i el CPNL posa al seu abast materials dissenyats per afavorir la conversa: temes per parlar, la col·lecció ‘Parlem tu i jo’, les activitats ‘Llegir per parlar, llegir per aprendre’, etc. Tots els participants reben el carnet de VxL que els ofereix avantatges en equipaments culturals i en establiments. En acabar les trobades, tant aprenents com voluntaris reben un certificat de participació.

La dimensió social del Voluntariat per la llengua

En el marc del VxL, el CPNL ha establert l’any 2019 5.689 acords de col·laboració amb entitats i establiments, i ha organitzat 1.881 activitats en català (visites culturals, clubs de lectura, concerts, recitals poètics, trobades amb escriptors, tallers de teatre, gimcanes, xerrades o conferències…). Els establiments col·laboradors es comprometen a usar el català en l’atenció al públic i faciliten que els aprenents el practiquin. Les entitats, a més, aporten participants d’entre els associats, ofereixen activitats als voluntaris i aprenents i algunes també constitueixen parelles: 458 parelles han estat gestionades enguany directament per les entitats.

El CPNL impulsa també el VxL sectorial a empreses, justícia, esport, sanitat, diversitat funcional i diversitat religiosa. S’han format 2.817 parelles lingüístiques en els diversos àmbits. També s’impulsa a escoles i instituts. En aquest cas, el CPNL assessora i facilita material perquè els professors puguin gestionar les parelles.

Nova campanya publicitària a la tardor

La Direcció General de Política Lingüística i el Consorci per a la Normalització Lingüística preparen una nova campanya publicitària del VxL que, per primera vegada, protagonitzaran participants reals en el programa. La campanya inclou una producció d’espots televisius i falques publicitàries i una exposició per donar a conèixer el programa que itinerarà per diversos espais a partir de la tardor.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Temporers allotjats a Fira de Lleida veuen agreujada la seva situació pel confinament

Notícia següent

Agricultura aprova els ajuts al sector pesquer per la recollida de deixalles marines

Notícies relacionades