Noves Oportunitats, el programa del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC), acompanya a joves d’entre 16 i 24 anys amb l’objectiu que recuperin les ganes d’aprendre i retornin al sistema educatiu o s’insereixin al mercat de treball. Aquest programa esdevé un recurs que pretén facilitar l’accés dels joves al mercat de treball i que s’emmarca dins la Garantia Juvenil, una iniciativa europea d’ocupació per reduir l’atur juvenil.
Les xifres d’IDESCAT del quart trimestre de 2020 sobre les taxes d’activitat, ocupació i atur, indiquen que hi va haver un 38,14% d’atur juvenil a Catalunya, una xifra que augmenta un 11,87% respecte al mateix trimestre del 2019. Les xifres demostren que els joves són els més afectats per davant del 12,59% d’atur entre la franja d’edat de 25 a 54 anys i el 8,43% d’atur entre els de 55 i més anys.
Com ajuda el programa als joves
Més d’un 30% dels i de les joves participants han assolit un o els dos objectius que es marca el programa, és a dir: el retorn al sistema educatiu i la inserció laboral. D’altra banda, el 59% dels joves participants es troben en vies d’aconseguir els seus objectius laborals i formatius mitjançant la seva participació en el programa. Start Noves Oportunitats ofereix als joves, accions integrades d’orientació laboral i acadèmica, formació, acompanyament i tutorització, facilitant l’assoliment dels objectius que els joves es proposen aconseguir.
El passat mes de gener, i dins del nou programa iniciat l’agost de 2020 (que s’allargarà fins juliol de 2021), hi ha 815 joves participants de forma activa dins el projecte Start: 260 joves del Centre de Noves Oportunitats del Camp de Tarragona, 289 joves de la província de Girona i 266 de les comarques del Maresme i Vallès Oriental i Occidental. Aquest nombre es veurà incrementat en les pròximes setmanes atès que és fins al 28 de febrer que està oberta la incorporació de nous joves al programa.
“Donem les eines perquè els i les joves puguin aclarir els seus dubtes i els i les ajudem a agafar el camí que volen”. Amb aquest apoderament, aconseguim que els i les joves recuperin l’autoestima i l’autoconfiança afrontant el seu procés de manera més optimista per aconseguir una inserció laboral i/o educativa”, explica l’Anna Nouguet, Directora del CNO Girona. “A Noves Oportunitats no penalitzem l’error. No passa res per equivocar-se. Es tracta de provar-ho tot des de l’assaig-error i treure a la llum les seves motivacions i interessos treballant per tal de millorar l’autoestima perquè, en la majoria dels casos, són joves que mai s’han preguntat: ‘què és el que m’agrada?’”, afegeix l’Ingrid Álvarez, Directora CNO Maresme-Vallès.
Col·laboració amb empreses i entitats de tot el país
Tot i la situació actual, des del SOC fa més de cinc anys que s’està duent a terme el programa Noves Oportunitats, que s’ha demostrat com una eina de gran utilitat per aquells joves que volen tornar a estudiar i trobar la seva primera feina. El programa Start Noves Oportunitats compta amb la col·laboració de 362 empreses de tot el país. De fet, només durant el 2020, 1.858 joves van participar en el programa rebent formació en competències bàsiques, transversals i professionals. A més, van rebre orientació laboral i preparació per al retorn al sistema educatiu en els Centres de Noves Oportunitats Start que es troben a les comarques del Maresme, Vallès Oriental, Vallès Occidental, al Camp de Tarragona i a la província de Girona.
“Tota la feina que es realitza al centre no seria possible sense la col·laboració de les empreses… fem visites, mentoratges, pràctiques.. i també ofertes de feina. Hi ha empreses de diferents perfils i treballen en clau de RSC, des de grans organitzacions amb sòlides bases, fins a petites empreses que no saben que les seves actuacions són responsabilitat social, però ho fan. Tenim un teixit empresarial amb cor implicat en el projecte i en la millora continua del jovent del CNO”, explica l’Azahara González, Directora CNO Camp de Tarragona.
Dificultats arran la pandèmia
L’actual situació de pandèmia per la COVID-19 no només ha suposat un cop dur per a l’economia, sinó també pel futur de les persones joves sense estudis finalitzats.
Des dels Centres de Noves Oportunitats Start s’han destinat tots els recursos necessaris per a continuar oferint, malgrat la pandèmia, accions integrades d’orientació, formació i acompanyament a les persones joves ateses.
Tant els i les joves com el personal docent i l’equip tècnic continuen sumant esforços per superar les barreres ocasionades per la COVID-19, tot reinventant el Centre de Noves Oportunitats i donant-li la capacitat per a compaginar l’atenció presencial amb la telemàtica, sempre que sigui necessari, escurçant així la seva bretxa digital. El programa continua adaptant-se i acollint-se a les diferents situacions i recursos personals dels i de les joves que hi formen part.