El Port Olímpic de Barcelona s’obre a la ciutat amb el nou accés del Moll de Mestral

Es tracta d'un vial pensat per a vianants i vehicles que elimina barreres i desnivells i connecta l’espai directament amb l’avinguda Litoral, a tocar del barri de la Vila Olímpica

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

El Port Olímpic de Barcelona inicia la seva obertura a la ciutat. Aquest matí ha tingut lloc la inauguració del nou accés del Moll de Mestral, un vial pensat per a vianants i vehicles que elimina barreres i desnivells i connecta l’espai directament amb l’avinguda Litoral, a tocar del barri de la Vila Olímpica. La posada en marxa de l’accés s’ha fet en el marc de la segona edició del Dissabte Blau, una jornada d’activitats i tallers per al públic familiar que té com a objectiu mostrar a la ciutadania l’avenç de la transformació de l’espai.

Les obres de l’accés, que van iniciar-se el mes de juliol del 2022, han comptat amb un pressupost de 3,6 M€ i comencen a fer realitat una de les voluntats del Port Olímpic en aquesta nova etapa: esdevenir un espai obert al dinamisme de la ciutat i estretament vinculat a la quotidianitat de l’entorn.

El nou accés no només suposa un primer pas per descobrir com serà el Port Olímpic del futur més proper. També permet iniciar la definició d’una nova mobilitat interior que facilitarà la creació d’àmplies zones d’estada i de passeig per a la ciutadania. En aquesta línia de fer un port amb més espai per a les persones, el nou vial permetrà que els vehicles accedeixin de manera directa a l’Aparcament BSM Litoral Port, que actualment està en procés de renovació i entrarà en funcionament a mitjans del 2024.

Per a la primera tinenta d’alcaldia i presidenta de BSM, Laia Bonet, “la posada en marxa d’aquest nou accés permet que els barcelonins i les barcelonines comencin a veure la nova relació que el Port Olímpic vol tenir amb el barri de la Vila Olímpica i l’entorn. Volem que el Port Olímpic sigui un port urbà, un espai que apropa la ciutat al mar i a la vida nàutica, que convida a passejar, a fer esport i a gaudir; un espai viu i dinàmic, amb activitat econòmica vinculada al mar els 365 dies de l’any. Aquest és només el primer pas de tot un seguit d’actuacions que ens han de permetre avançar cap a un Port Olímpic més accessible, sense barreres i desnivells, i que vol que els barcelonins i les barcelonines se’l facin seu”.

 

Més espai públic per passejar, fer esport i gaudir davant del mar

L’entrada en funcionament del nou accés des de l’avinguda Litoral donarà pas, a finals d’any, al desmuntatge de la rampa per la qual actualment es produeix l’entrada de vehicles des del carrer Marina. La desaparició d’aquesta estructura eliminarà l’impacte visual que actualment genera sobre el conjunt del Port Olímpic i alliberarà prop de 1.000 m² d’espai.

Això facilitarà que el Moll de Mestral es converteixi, a principis de 2024, en una gran plaça de 8.000 m², un nou entorn ciutadà amb zones de verd, ombra i estada a l’abast dels barcelonins i barcelonines, les persones usuàries del Port i l’ecosistema d’empreses que conformaran el pol d’economia blava. A més, serà un espai on es podran organitzar activitats al llarg de l’any per fer del Port Olímpic un entorn viu i compromès amb la divulgació nàutica i la dinamització del teixit esportiu, cívic i empresarial de l’entorn.

El Moll de Mestral, però, no serà l’únic espai disponible per a ús públic. La urbanització del Dic de Recer, que també finalitzarà al llarg del primer quadrimestre de 2024, està definint un nou passeig – mirador a primera línia de mar que oferirà una doble visió privilegiada: el litoral barceloní, d’una banda, i l’activitat portuària, de l’altra. A més, serà fàcilment accessible des del Passeig Marítim a través del Balcó Gastronòmic, la nova zona de restauració del port.

Les accions per garantir la permeabilitat del Port Olímpic respecte de l’entorn es completen amb l’obertura de l’accés que connectarà la platja de la Nova Icària amb la zona de restaurants, un àmbit on l’ús de materials transparents com el vidre i la construcció de diferents escales i ascensors també reforçaran el diàleg entre el mar, la ciutat i l’activitat portuària. Estarà disponible el setembre de 2024.

 

Una transformació en marxa amb horitzó a la Copa Amèrica de Vela

El Port Olímpic es troba, actualment, en un moment decisiu de la seva transformació. El gruix dels treballs es concentren en tres grans àmbits. En primer lloc, al Moll de Mestral, on a mitjans de 2024 es posaran en marxa bona part dels locals que conformaran el pol d’economia blava i un auditori.

Els espais disponibles per a empreses dels sectors blaus es completen amb els locals que s’estan habilitant al Dic de Recer, que també entrarà en funcionament abans de l’estiu vinent. Allà també s’hi estan reformant 70 pallols i els espais exteriors.

Al Moll de Gregal també avancen a bon ritme la reforma del Centre Municipal de Vela, que s’estrenarà a principis de l’estiu del 2024, i el Balcó Gastronòmic. La nova zona de restauració s’inaugurarà coincidint amb l’inici de les regates juvenils i femenines de la Copa Amèrica de Vela, competicions que convertiran el Port Olímpic en un dels epicentres del major esdeveniment nàutic del món.