El tradicional pessebre de la Plaça de Sant Jaume, que es podrà veure a partir d’aquest divendres dia 1 de desembre fins el dia 6 de gener, serà una reinterpretació contemporània de la tradició del pessebre napolità, però amb ADN 100% barceloní. Ignasi Cristià és l’escenògraf que brindarà als ciutadans una mostra de quotidianitat barrejada amb els elements més ‘clàssics’ i ‘tradicionals’ del pessebre. La peça consisteix en un retaule escenogràfic amb 70 personatges representatius de tot el que implica la vida diària a la ciutat de Barcelona.
“Aquest pessebre és una invitació a què la gent es pugui sentir reflectida amb alguna de les imatges”, ha explicat Cristià. La representació, amb un homenatge a la tradició napolitana que pretén representar la vida quotidiana de la ciutat, es farà a través de les tres escenes principals del pessebre: els pastors, el Naixement i els tres Reis d’Orient. De fet, durant l’explicació, l’escenògraf ha posat en dubte el terme de ‘tradició’ o ‘clàssic’, ja que “es pot interpretar de diverses formes”.
En cadascun dels tres escenaris principals, Cristià ha volgut il·lustrar els elements quotidians que es relacionen directament amb aquests. Per exemple, els pastors seran representats per persones que tenen una vinculació directa amb la terra i tracten amb ella. El Naixement comptarà amb una escenificació més ‘clàssica’, amb les figures de l’home, la dona i l’infant. I, els tres Reis, que simbolitzaran l’intercanvi de cultura que generen i el seu corresponent enriquiment.
El pessebre es dividirà en tres passatges essencials de tot el naixement; l’Occident, vinculat amb Montjuïc, serà l’espai de l’Anunciació. El centre de la ciutat, com els carrers de l’Eixample, seran el Naixement. I, finalment, les tres xemeneies de Sant Adrià il·lustraran l’Orient, corresponent als Reis Mags.
Sense cues i a la vista de tothom
Ignasi Cristià ha volgut remarcar la importància d’ubicar aquest pessebre, que també comptarà amb il·luminació directa a les figures per poder veure’l durant la nit. “Té sentit que, sent un pessebre que té en compte la ciutadania, es pugui veure només entrant a la plaça i sense fer cues”, ha expressat l’escenògraf. A més, també ha volgut remarcar el factor sostenible, ja que les figures del pessebre estan fetes de material reciclat, de la mateixa forma que tota l’estructura metàl·lica que el sosté. El pessebre s’elevarà prop dels 7’5 metres d’alçada i es desplegarà en poc més de 15.
Les imatges del pessebre seran fixes, però a mesura que els ciutadans avancin, els punts de vista descobriran altres figures que es troben a diverses alçades. Oriol Martí, gerent de l’Institut de Cultura de Barcelona, ha xifrat en 100.000 euros aproximadament el pressupost del pessebre; 20.000 en despeses artístiques i 80.000 en producció i manteniment. L’escenògraf s’ha mostrat molt content de ser l’escollit enguany, que es celebren els 800 anys de la tradició pessebrista.