El Parlament esgotarà aquest dilluns el termini per a la investidura i es dissoldrà

Dimarts es preveu publicar el decret de convocatòria electoral del 14F signat per Aragonès

El Parlament esgotarà aquest dilluns el termini per investir un president de la Generalitat després de la inhabilitació de Quim Torra sense que s’hagi presentat cap candidatura com estava previst, de manera que es preveu que la cambra es dissolgui automàticament i previsiblement es convocaran les eleccions previstes per al 14 de febrer.

Després de la inhabilitació de Torra i després de dur a terme la ronda de consultes amb els grups parlamentaris, el president del Parlament, Roger Torrent, va comunicar el 21 d’octubre que no hi havia cap candidat a la investidura per reemplaçar-lo, i des de llavors va començar a córrer el termini de dos mesos que estableix la Llei de Presidència per provar una investidura abans de la dissolució de la cambra.

En aquests dos mesos cap grup ha plantejat cap candidat a la investidura i han assumit que aquests dos mesos s’esgotarien i que es convocarien eleccions de manera automàtica.

Per això els partits han activat la maquinària electoral i diversos partits han celebrat els processos de primàries i han elaborat llistes per elegir els seus candidats.

PREVISIÓ DEL 14 DE FEBRER

Així, quan aquest dilluns s’esgoti el termini de dos mesos sense investidura, el Parlament quedarà dissolt, i Torrent ja ha anunciat que farà una roda de premsa per explicar “els passos que es duran a terme després de dissolució automàtica de la cambra que donarà pas a la convocatòria d’eleccions”.

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, que exerceix funcions de president després de la inhabilitació de Quim Torra, signarà el decret de convocatòria d’eleccions, un tràmit automàtic del qual no té capacitat de decisió, que es publicarà previsiblement al Diari Oficial de la Generalitat (Dogc) dimarts.

Com estableix la Llei Orgànica del Règim Electoral (Loreg), les eleccions s’han de celebrar 54 dies després de la publicació d’aquest decret, motiu pel qual les eleccions es convocaran, en aquest cas, per al 14 de febrer.

 

DATA ELECTORAL I PANDÈMIA

No obstant això, encara està per veure si les eleccions es poden celebrar finalment en aquesta data: si l’evolució de la pandèmia del coronavirus a Catalunya empitjora, es podria modificar el calendari.

La Conselleria d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència ha elaborat uns protocols per dur a terme les eleccions en el context de Covid-19, i el 14 de desembre el Govern es va reunir amb els grups parlamentaris al Parlament per abordar l’organització de les eleccions, una reuió que es repetirà aquest dilluns: un dels assumptes que previsiblement es discutirà és en quina situació sanitària es contempla ajornar la data.

Els protocols de la Conselleria que va aprovar el Procicat preveuen nou escenaris d’evolució de la pandèmia, dos dels quals suposarien ajornar la data, com un confinament domiciliari i una restricció absoluta de les activitats en amplis espais i sectors.