Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

El Museu de Sant Cugat celebra els seus 20 anys

Avatar photo

A partir del 13 de maig hi haurà, al claustre superior, un espai dedicat a l’aniversari: “El racó dels 20 anys”

La celebració de la Nit dels Museus i del Dia Internacional dels Museus, del 13 al 21 de maig, servirà per donar el tret de sortida a les activitats del 20è aniversari del Museu de Sant Cugat, inaugurat l’any 2003.

 

A partir del 13 de maig hi haurà, al claustre superior, un espai dedicat a l’aniversari: “El racó dels 20 anys”.  Un espai que comptarà amb una selecció de peces de les col·leccions del Museu. Les peces es renovaran mensualment amb l’objectiu de poder mostrar objectes de tota mena que es guarden a les dependències museístiques.

 

Serà un viatge temàtic a les col·leccions del museu a través de conceptes suggeridors com la nit, el poder o la seducció. La primera mostra es podrà veure des del 13 de maig i fins al 30 de juny amb el títol “Il·luminar la nit”, amb relació a la Nit dels Museus. Els visitants gaudiran d’una visita guiada al Claustre del Monestir a la llum de llànties i espelmes. “El racó dels 20 anys” anirà acompanyat de propostes com la “Vitrina 2043”, on es convidarà la ciutadania a pensar objectes que seran de museu d’aquí a 20 anys, i activitats visuals i plàstiques adreçades especialment al públic familiar.

 

La celebració comptarà també amb la instal·lació audiovisual “Je vous offre les oiseaux / Us ofereixo els ocells”, comissariada per Marta Marín-Dómine, pensada com a gest de reconeixement a una de les percepcions compartides per molts supervivents dels camps nazis: no haver vist mai cap ocell sobrevolant els camps. Es podrà veure del 18 de maig al 29 d’octubre a la sala capitular. El 20 de maig, a les 12 h, es farà una presentació a càrrec de la comissària, Marta Marín-Dòmine.

 

L’exposició “Imatges contra l’oblit”, del 3 al 28 de maig, i les activitats i visites guiades a Torre Negra, al Celler Modernista i al Monestir completen les activitats entorn del Dia Internacional dels Museus.

 

El passaport dels museus

Entre el 13 i el 21 de maig, les persones que visitin tots els museus de la ciutat obtindran el passaport dels museus i entraran en un sorteig de dues entrades per veure un espectacle del Teatre Auditori i un lot de publicacions d’art i història de Sant Cugat. D’aquesta manera, es pretén aprofitar el vintè aniversari per potenciar la visita als museus i espais d’art de la ciutat. Per obtenir el passaport caldrà visitar tots els espais organitzadors: Museu de Sant Cugat, Museu Cal Gerrer, Museu del Còmic, Centre d’Art Maristany, i Centre Grau-Garriga d’Art Tèxtil.

 

Dues dècades d’història

El 22 d’abril de 2003 el Museu de Sant Cugat obria les portes per primera vegada. Aquell dia s’inaugurava un museu al claustre del Monestir de Sant Cugat i alhora es posava en marxa un nou equipament destinat a posar el patrimoni i la història al servei de la ciutadania.

 

Era una fita molt esperada. Feia anys que es reclamava un museu per a Sant Cugat, una ciutat en expansió i que no comptava amb cap equipament d’aquest tipus. Hi havia la voluntat de mantenir el record de l’antiga vila rural que des de la dècada de 1960 s’havia transformat veloçment en una ciutat de serveis. També es volia aprofitar l’enorme potencial del Monestir en tant que monument de primer ordre en l’àmbit local i de país.

 

El museu avui

Vint anys després el Museu de Sant Cugat és una realitat consolidada. Segueix al Monestir i ha ampliat les seus per cobrir diversos sectors culturals de la ciutat: el Celler Modernista, símbol del món vitivinícola, la capella de Sant Domènec, al peu d’un antic accés a la vila, i un espai a la Torre Negra que ens connecta també amb la natura. El museu ha anat desplegant un ampli programa d’activitats per acostar els museus i el patrimoni a la comunitat: visites a les seus, itineraris per la ciutat, activitats en formats variats, etc.

 

Des del museu es fomenta la participació, la inclusió i el treball amb l’escola, amb projectes específics com Patrimoni Viu, Fem un Museu o Guia’m. El museu també fa recerca i presenta continguts més formals a través de les exposicions temporals i les publicacions. I intervé activament en la gestió del patrimoni arquitectònic i arqueològic, per contribuir a una ciutat de qualitat que treu profit del seu llegat.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

VÍDEO: Uns pagesos de Soses enxampen uns lladres robant-los els tubs de reg

Notícia següent

Un conductor drogat i sense carnet atropella una dona a Lleida i es fuga

Notícies relacionades