El Festival de Jazz de Terrassa escalfa els motors de la 40a edició

L'organització prepara el programa amb il·lusió i les incerteses derivades de les restriccions vinculades a la covid

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
Aquest dilluns s’ha donat el tret se sortida al cicle d’actuacions sorpresa que han de donar pas a la presentació de la 40a edició del Festival de Jazz de Terrassa. Es tracta de petits concerts de 15 minuts de durada, alguns en espais tancats i d’altres en emplaçaments públics, sense avís previ ni convocatòria per evitar una concentració de persones que posi en risc les mesures per prevenir contagis.
L’objectiu és dedicar cada actuació a una de les edicions que des de 1982 porten la música del millor jazz a la capital vallesana, i que aquest any, fruit de la pandèmia, ha mogut el calendari, retardant el programa del tradicional mes de març al de maig. L’organització té tancat el programa, d’on han caigut clàssics com el Pícnic Jazz.
Les dues primeres actuacions s’han fet aquest dilluns al matí, una a porta tancada i una altra a l’aire lliure, a l’entrada de la Fundació Fupar. A càrrec de la formació Gipsy Nur Project, amb un acústic amb guitarra i melòdica amb temes d’autors com la francesa Zas.

Tot plegat en una actuació de 15 minuts que, com la resta, s’ha retransmès en directe a través de les xarxes. El grup ha actuat davant del cartell que va identificar el Festival de Jazz de Terrassa de l’any 1982, una manera de reconèixer la vessant artística pictòrica dels autors dels cartells.

“Volem identificar cada actuació amb una de les edicions des de l’any 1981 fins la del 2020, fins arribar a la darrera, en què farem públic el cartell de l’edició d’enguany”, explica la coordinadora del festival Susanna Carmona. No serà fins el 30 d’abril, després de dotze dies d’actuacions musicals en espais característics de la ciutat com ara el parc Sant Jordi, la Casa Alegre de Sagrera, estudis de gravació i fins i tot algun balcó, quan es revelaran els artistes que actuaran a l’edició 2021, la segona en pandèmia.

Una edició sense Pícnic Jazz i amb molta il·lusió

El festival arrencarà el 27 de maig i s’allargarà fins el 13 de juny, i serà la segona edició que se celebra en pandèmia. “L’any passat vam haver de retardar els concerts, que inicialment s’havien de fer al març, com sempre”, recorda Carmona, que van haver de traslladar tota l’activitat prevista a la tardor.

Aquest any es manté la primavera com a època de l’any, però amb dos mesos de retard. “Estem supeditats a les normatives que marquen què es pot fer a la via pública o la mobilitat del públic”, reconeix Carmona, que sap que molts dels seus fidels espectadors venen de comarques veïnes, no necessàriament de la vegueria de Barcelona.

Ara per ara, es preveuen utilitzar els espais ja fets servir a la tardor passada: la Nova Jazz Cava per a concerts, l’exterior del pati posterior de l’ajuntament per a les matinals de cap de setmana, i la incorporació del Teatre Principal com a escenari de luxe. També la mobilitat dels artistes internacionals por influir a l’hora de programar uns concerts o uns altres, uns canvis als quals preveuen adaptar-se per gaudir de totes les garanties sanitàries.

Un dels plats forts del festival, el Pícnic Jazz, ha caigut definitivament de la previsió de l’organització. El seu format, obert i a l’aire lliure, fa difícil garantir un control d’aforament, així com les mesures de seguretat entre els espectadors.