Mataró treballa per combatre l’emergència climàtica i promoure la prevenció de residus allargant la vida útil dels productes, i per això posa a disposició de la ciutadania els serveis d’autoreparació mòbil de la Reparatruck i Didaltruck. S’actua en la prevenció de residus d’aparells elèctrics i electrònics, aparells TIC, bicicletes i tèxtil.
Des de l’1 de juliol del 2022, Mataró ha apostat per dos serveis d’autoreparació mòbil, la Reparatruck i la Didaltruck. En aquest servei s’ofereix, un vehicle amb espai condicionat, un especialista i les eines necessàries per donar assessorament i orientació a les persones usuàries amb una durada total de 3 hores per a reparar i/o reutilitzar els objectes que portin.
La Reparatruck i la Didaltruck han anat simultàniament alternant-se de l’1 al 7 de cada mes als diferents barris de Mataró en paral·lel a les set ubicacions de forma itinerant on es realitza el servei de la deixalleria mòbil, complementant-la amb un servei d’assessorament, reparació i educació ambiental.
Des de l’inici del servei, s’han realitzat un total de 31 serveis de Reparatruck i 40 serveis de Didaltruck. Hi han arribat a participar més de 180 persones i, a més, s’ha aconseguit sensibilitzar i informar més de 800 persones. Dins del servei de Reparatruck, amb tots els objectes que s’han portat i reparat, s’ha aconseguit recuperar un total de 236,5 kg d’aparells elèctrics i electrònics, aparells TIC i bicicletes, sent l’índex de reparabilitat superior al 80%. Per la seva banda, el servei de la Didaltruck ha recuperat un total de 58,70 kg de tèxtil.
L’aposta de Solidança i l’Ajuntament de Mataró per la Reparatruck i la Didaltruck vol anar més enllà de la tasca i compromís amb el medi ambient. És amb aquest objectiu que aquests dos serveis continuaran formant part de l’agenda del municipi fins al desembre del 2023. Es podrà consultar i reservar cita prèvia del servei Didaltruck i Reparatruck, a través del nou portal de prevenció de residus de Solidança “Cercle Zero”.
Aquests resultats motiven a continuar treballant en aquest model que suposa una gran oportunitat per avançar envers la prevenció de residus i l’empoderament de les persones cap a l’economia circular i en el repte del canvi climàtic.
Aquesta actuació, junt amb l’actualització del Pla local de prevenció de residus de Mataró que està en marxa, es pot dur a terme gràcies a una subvenció de 38.795,98 € de l’Agència de Residus de Catalunya per a projectes de prevenció i preparació per a la reutilització de residus municipals. L’ajut cobreix el 75 % del pressupost total d’aquestes iniciatives (51.727,94 €)