Detenen a Badalona el presumpte autor del robatori d’un maletí radioactiu

L’home l’hauria sostret d’una furgoneta a Santa Coloma de Gramenet sense ser conscient de la seva perillositat

Els Mossos d’Esquadra han detingut a Badalona el presumpte autor del robatori d’un maletí radioactiu el febrer passat de l’interior d’una furgoneta que es trobava a la carretera Font de l’Alzina de Santa Coloma de Gramenet. Segons han informat fonts policials, la detenció s’ha produït al voltant de les tres d’aquesta tarda al barri de Sant Roc de Badalona, tot i que encara es desconeix de qui es tracta i de si té antecedents. El maletí va estar uns dos dies en parador desconegut fins que finalment va ser abandonat entre un munt de deixalles en un contenidor de Cerdanyola del Vallès i localitzat a l’ecoparc de Montcada i Reixac. Segons ha pogut saber l’ACN, tot indica que el presumpte lladre hauria sostret el maletí sense saber que era radioactiu ni les conseqüències que podia comportar una mala manipulació de l’aparell, que no va patir cap dany ni fuita.
De fet, el material radioactiu estava encapsulat dins l’aparell que transportava la maleta i hagués estat necessària la seva destrucció o manipulació expressa per provocar algun efecte radioactiu, segons van informar aleshores els Mossos d’Esquadra. La maleta es va sostreure de la furgoneta d’un tècnic de l’empresa Getinsa-Payma que contenia un aparell per a mesuraments de densitats i humitats de terrenys.

Com a part del protocol dissenyat per a casos d’aquest tipus, Protecció Civil ha posat en prealerta el pla Radcat i es van posar els fets en coneixement del Servei de Coordinació d’Activitats Radioactives i el Consell de Seguretat Nuclear (CSN).