Ni una pandèmia ni una guerra a Ucraïna detenen qui té al català la seva màxima prioritat. La Plataforma per la Llengua recentment ha mobilitzat una seixantena de voluntaris per denunciar-los i assenyalar-los perquè al seu parer “vulneren els drets lingüístics dels consumidors”.
En aquesta ocasió s’han centrat en dos establiments de dues cadenes de restaurants a Barcelona” i per fer-ho afirmen: “les hem col·lapsat per no tenir la carta en català a disposició dels seus clients”. Sí, participen en grup i admeten col·lapsar-los amb la seva acció conjunta.
A més, l’entitat ha publicat el vídeo de l’acció, per si algú creu que aquestes accions són una llegenda urbana i que no es duen a terme a la ciutat comtal en aquests moments. De l’acció afirmen que “aconseguim reunir 55 denúncies dels 60 voluntaris participants que van actuar en un establiment de la plaça de Catalunya de Barcelona i en un restaurant d’una cadena del carrer d’Amigó de la mateixa ciutat”. La plataforma publica els noms de les dues cadenes per donar forma a la seva acció, a mig camí, entre la denúncia i l’escarmi públic. I que tothom pugui saber on no hi ha una carta en català per poder anar a dinar.
L’acció organitzada per Plataforma per la Llengua Barcelona buscava una nombrosa quantitat de denúncies i com estava previst ha propiciat que l’Agència Catalana del Consum hagi iniciat el procés de denúncia administrativa contra els dos establiments perquè aquestes empreses rectifiquin i tinguin a disposició dels consumidors de forma immediata la carta en català”, tal com estipula el Codi de consum de Catalunya”. Sense que el mal tràngol a què sotmeten els treballadors de les empreses objecte de les seves accions els hagi tret el somni a cap dels participants- voluntaris, que es desprèn que consideren que la defensa de la “llengua” es pot dissociar de les dramàtiques situacions que han viscut i viuen els establiments de restauració de la ciutat, en conjunt.
L’acció afirmen que “es va dur a terme després de valorar prèviament l’atenció de diferents establiments”, va començar “quan els voluntaris, en parelles i grups de tres, van anar entrant de forma escalonada als establiments, fins que es van omplir de gom a gom, demanant cartes i informació fixa que no s’oferien en català”.
Els grups de “voluntaris valents” després de la fita aconseguida “es van dirigir als treballadors per demanar-los la informació en català i en tots els casos els restaurants no la tenien. Això va fer que els participants exigissin els fulls de reclamació als treballadors per denunciar a bloc la vulneració dels seus drets lingüístics”.
Posteriorment, la Plataforma va fer arribar les denúncies dels voluntaris-clients a l’Agència Catalana de Consum, que, després del procediment d’inspecció, segons informa la mateixa Plataforma “ja ha iniciat la denúncia administrativa contra tots dos establiments”. La Plataforma per la Llengua a més afirma que continuarà duent a terme accions com aquesta.