Culpable per unanimitat l’acusat d’asfixiar i llençar al Port la seva dona

  Vuit dels nou membres del tribunal popular consideren que li va donar un cop a la cara, la va ofegar per darrere i la va tirar al mar dins del seu cotxe

  Un jurat popular ha declarat culpable per unanimitat l’acusat d’asfixiar la seva dona i llençar-la al mar, al Port de Barcelona, dins del seu cotxe el juny del 2015. Vuit dels nou membres del tribunal popular han considerat demostrat que l’home va donar un fort cop a la cara de la víctima, cosa que li hauria fet disminuir els reflexos, i l’hauria ofegat amb l’avantbraç des de darrere. Per això, i com que no hi havia signes de defensa, consideren que la va atacar per sorpresa. Set dels nou membres del jurat han considerat que la va matar intencionada i voluntàriament i que hauria actuat amb traïdoria, aprofitant-se de la confiança de la víctima. Vuit dels nou membres han votat que l’home va atacar la dona per sorpresa i per l’esquena.
  Segons la fiscalia, l’acusat, Tomás A.G., de 51 anys, va conèixer la víctima la primavera del 2014, i al setembre es van casar. A principis del 2015 van començar a sorgir problemes de convivència perquè els dos estaven aturats i tenien problemes econòmics. De fet, devien almenys dos rebuts del lloguer del pis de La Garriga (Vallès Oriental) on vivien i on constava el marit com a titular. Al febrer d’aquell any, la dona va trobar feina com a subdirectora d’una clínica dental de Mollet del Vallès, però els problemes van continuar perquè l’home seguia a l’atur i, segons la dona, no tenia ganes de trobar feina. Van tenir moments de tensió i en un moment determinat la dona va marxar de la casa i va anar a viure més a prop de la feina, cosa que va comunicar al seu entorn, com al seu exmarit, els seus dos fills, una companya de feina o una veïna.

  Segons set dels nou membres del jurat, entre les 3 de la matinada i les 6.30 del matí del 26 de juny del 2015, l’home hauria donat un cop al pòmul de la dona, que li hauria alentit els reflexos i després la va estrangular amb el seu avantbraç, prement-li fortament el coll. Acte seguit, l’acusat va introduir el cadàver al seient del darrere del cotxe de la seva esposa, un Hyundai Getz blanc, el va embolicar i el va dur fins al Port. Un cop allà, va desembolicar el cos, el va posar a la part davantera del cotxe i va encarar el vehicle cap al mar perquè caigués a la zona del Moll Contradic Est.

  En un primer moment, el fang que hi ha al fons del Port de Barcelona va impedir als submarinistes veure el cos sense vida de la dona, que es va trobar un cop reflotat el cotxe amb una gran grua. La zona on va precipitar-se el vehicle és d’accés restringit i necessita d’autorització.

  El jurat ha basat el seu veredicte en les proves forenses, que indiquen una compressió mortal del coll amb l’avantbraç, l’evidència d’un cop al pòmul esquerre de la víctima, la presència d’ADN de l’acusat sota les ungles de la víctima i l’absència de cops defensius, talls, ossos trencats o hematomes al cadàver, cosa que suposaria que va ser atacada per sorpresa i no va poder defensar-se. A més, els veïns tampoc van sentir crits ni cops aquella nit, cosa que suposaria que l’atac mortal es va produir sense baralla prèvia.

  També s’han basat amb diversos testimonis, com un agent de la Policia Portuària que va reconèixer, en foto i en roda de reconeixement, l’acusat i va dir que l’havia vist a la zona del crim. A més, diversos testimonis de l’entorn de la víctima van corroborar que el matrimoni discutia per les dificultats econòmiques. El jurat s’ha oposat per unanimitat a la possibilitat d’ un indult o una suspensió de la pena.

  L’home va ser arrestat el mateix dia de la mort i roman a presó des d’aleshores. La fiscalia demanava inicialment 14 anys de presó per homicidi, però a la vista del veredicte del jurat, que suposa un delicte d’assassinat amb traïdoria i l’agreujant de parentiu, ha augmentat la petició de pena fins als 21 anys. Una acusació particular ha demanat 25 anys de presó, la popular, també, i una altra acusació particular ha demanat 20 anys de presó. La defensa ha demanat la mínima pena.