Creixen exponencialment les sancions a propietaris de gossos perillosos

En el primer trimestre d'aquest any s'han posat 149 denúncies, gairebé les mateixes que en tot el 2016

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
Durant el primer trimestre d’aquest 2017, la Guàrdia Urbana de l’Hospitalet de Llobregat (Barcelonès) ha interposat 149 denúncies a propietaris de gossos potencialment perillosos, gairebé les mateixes que en tot el 2016 (165) i una cinquantena més que el 2015. El tinent d’alcaldia de Seguretat, Convivència i Civisme, José M. Garcia Mompel, explica que des del consistori han redoblat la vigilància per fer respectar l’Ordenança del civisme i la convivència en matèria de tinença d’animals i, especialment, la normativa de gossos potencialment perillosos, que preveu multes de fins a 800 euros per portar els animals deslligats, sense morrió i sense assegurança. Durant la inauguració aquest dimarts del quart ‘correcà’ de la ciutat, un espai de lleure perquè els gossos puguin anar deslligats i fer exercici, Garcia Mompel, ha destacat que el consistori està fent un esforç important per dotar d’espais específics als propietaris de gossos i que per això seran inflexibles a l’hora d’aplicar les ordenances vigents.
Durant la campanya específica que ha dut a terme la Guàrdia Urbana durant el primer trimestre d’aquest any per garantir el compliment de les normatives relacionades amb la tinença de gossos, la majoria de denuncies s’han interposat per no recollir els excrements, portar els gossos deslligats i sense morrió o sense tenir censats els animals. Les sancions per no recollir els excrements poden arribar als 750 euros i als 800 per portar deslligat i sense morrió un gos considerat potencialment perillós.

José M. Garcia Mompel destaca que els gossos de races considerades perilloses poden ser una amenaça per a la resta d’usuaris de l’espai públic si els seus propietaris no respecten la normativa i que per això volen ser especialment estrictes per evitar situacions de risc i molèsties als veïns.

Més enllà de les denúncies a propietaris de gossos, a l’Hospitalet l’any passat es va interposar 2.000 denúncies per infraccions en l’àmbit del civisme i la convivència, principalment pel consum d’alcohol a la via pública (656) i per molèsties per sorolls (375).

Un nombre de sancions que el consistori té previst incrementar si no es compleixen les ordenances municipals de manera estricta. En aquest sentit, l’alcaldessa del municipi, Núria Marín, ha anunciat que amb una campanya que convida els veïns de l’Hospitalet a mantenir actituds cíviques i a tenir cura de l’espai públic, s’han contractat una desena més d’agents cívics durant l’estiu per detectar possibles conflictes o incompliments de les ordenances.

Marín ha destacat que com en el cas dels parcs canins, el consistori està fent un esforç per fer més fàcil i agradable la vida dels veïns i que per això també exigiran que es compleixin les normes de civisme. “Hem posat en marxa un seguit de campanyes perquè es respectin les ordenances i les normes, i en cas que no es compleixin actuarem de forma contundent a través de la Guàrdia Urbana i dels agents cívics”, ha alertat.

Campanya civisme

Amb l’eslògan ‘Som una gran ciutat i la volem en condicions. De tots depèn que mimem L’H i la mantinguem neta i maca’, la campanya informativa i de conscienciació, que durarà fins l’octubre, fa incidència en aspectes concrets com el soroll, l’ús dels contenidors i de les papereres, els excrements dels gossos i els grafits, que tindran material específic al llarg de la campanya. També recordarà que l’Ordenança del civisme i la convivència estableix sancions d’entre 750 i els 3.000 euros per a les persones que no respecten les normes bàsiques de convivència i bon ús de l’espai públic.