Aquest dissabte, durant la jornada SEPU Camp, celebrada al parc de la Pau en el marc del Mobile World Congress, s’ha presentat el balanç d’activitats dels punts d’acompanyament digital de la ciutat durant el 2024. Els cinc espais d’atenció digital ciutadana que l’Ajuntament de L’Hospitalet té a disposició de la població han registrat 14.000 acompanyaments relacionats amb gestions i tramitacions digitals de veïns i veïnes de la ciutat durant el 2024.
Aquesta és una xifra que suposa gairebé un increment del 50 % respecte a l’any 2023, en el qual es van prestar 9.385 atencions. De la mateixa manera, s’han acompanyat, per primera vegada, 7.388 persones.
El programa neix en el marc del Pla integral les Planes – Blocs Florida i respon a l’estratègia L’Hospitalet 6.0 de digitalització i connectivitat de la ciutat, dins del programa Digitalitza’t, que ofereix l’Ajuntament i que gestiona la Fundació Sargim juntament amb Fundació Mobile World Capital. El programa el sufraguen principalment l’Ajuntament de L’Hospitalet i el Pla integral les Planes – Blocs Florida, amb el suport de la Fundació Mobile World Capital i la col·laboració de la Diputació de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i Aigües de Barcelona, en el marc del programa Territori Social.
Els punts d’acompanyament digital proporcionen un servei gratuït de suport digital per ajudar la ciutadania a gestionar de manera autònoma i efectiva els tràmits en línia. Actualment, es pot accedir a aquest servei als tres MercaTIC, ubicats als mercats municipals del Centre, Santa Eulàlia i Bellvitge, així com al punt TIC Ana Díaz Rico dels Blocs Florida i al TIC-Truck de Collblanc.
Més de la meitat dels acompanyaments han estat realitzats entre gener i desembre, 7.918, i s’han dut a terme al punt TIC Ana Díaz Rico dels Blocs Florida. El segueix en nombre el TIC-Truck de Collblanc, amb 2.247 acompanyaments. Pel que fa als MercaTIC, que es van posar en marxa l’any passat, el de Bellvitge concentra gran part de les persones ateses (1.506), seguit del del Centre (1.311) i del de Santa Eulàlia (1.027).
Les consultes més sol·licitades per la ciutadania són l’ajut en gestions digitals i informàtiques, com la preinscripció escolar, amb 1.144 persones ateses; seguides del suport en la configuració de dispositius mòbils i eines de Google, amb 1.042 atencions; d’altres tràmits administratius amb l’Ajuntament, amb 1.035 atencions, o la tramesa de certificats, amb 976 atencions.
Als punts d’acompanyament digital també s’imparteixen píndoles formatives d’alfabetització digital bàsica, que han arribat fins ara a més de 1.800 persones, amb l’objectiu de garantir l’exercici de la seva ciutadania digital amb qüestions molt pràctiques com, per exemple, comunicar-se de manera autònoma amb el mòbil.
La xarxa de punts té un doble objectiu: d’una banda, contribuir a la millora del nivell d’inclusió sociodigital de la ciutadania, i, de l’altra, fomentar l’ocupabilitat de joves en situació de vulnerabilitat de L’Hospitalet. Són aquests mateixos joves els qui reben una formació com a agents digitals comunitaris i són contractats en una primera feina per gestionar i dinamitzar els espais i donar suport a la ciutadania amb totes les qüestions relacionades amb l’entorn digital.
El projecte Digitalitza’t ha rebut diferents premis i reconeixements des dels seus inicis l’any 2021, i especialment l’any 2024, entre els quals destaquen el primer premi en la categoria d’Integració Social a través de la digitalització dels GrausTIC, o el primer premi en la categoria de Transformació social i impacte de la Confederació del Tercer Sector.