La Guàrdia Urbana de Cornellà imposa més de 1.300 sancions a patinets

La policia local ha imposat en 9 mesos el doble de sancions que al llarg de tot l’any 2021 a Vehicles de Mobilitat Personal (VMP) per l’incompliment de l’Ordenança Municipal

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

L’any 2021, l’Ajuntament de Cornellà va modificar l’Ordenança Municipal de Circulació de Vehicles i Vianants, donat el creixement exponencial de la utilització de vehicles de mobilitat personal (VMP) a la ciutat, principalment patinets, i d’acord amb la normativa aprovada pel Govern Central.

L’objectiu de l’Ajuntament era regular la circulació d’aquests vehicles exclusivament per la calçada o pels carrils segregats, i vetllar tant per la seguretat dels seus conductors, com per la dels vianants.  L’entrada en vigor de la nova normativa va estar acompanyada de diferents campanyes informatives per part d’agents cívics i de la Guàrdia Urbana, encarregada de garantir el compliment del nou marc regulador.

Des de la seva implantació s’han imposat sancions per l’incompliment de diferents aspectes de la normativa. Segons dades de la Guàrdia Urbana, entre gener i setembre de 2022, s’han obert 1.320 expedients sancionadors contra Vehicles de Mobilitat Personal (VMP), més del doble que durant tot l’any 2021.

D’aquestes 1.320 sancions, el 65% s’han produït per anar sense casc homologat, el 10% per circular per la vorera, el 9% per transportar més d’una persona, el 6% per conduir de forma negligent i la resta, en menor percentatge, per conduir utilitzant el telèfon mòbil, no respectar el semàfor vermell, o portar cascos o auriculars, entre d’altres.

És significatiu remarcar, que l’any 2020 les sancions més nombroses tenien a veure amb la circulació de més d’una persona en el mateix patinet i per conducció negligent.

Vetllar per la seguretat i el compliment de la normativa

Aquests vehicles, com patinets o bicicletes elèctriques, plataformes amb rodes, ginys sense motor o cicles han experimentat un augment de la seva presència als carrers com a forma habitual de desplaçament unipersonal entre la ciutadania, en els darrers anys tant a Cornellà com a altres poblacions de la comarca.

Tot i els beneficis que els Vehicles de Mobilitat Personal aporten a les ciutats -no contaminen, eviten caravanes i no ocupen gaire espai a l’hora de ser aparcats-, poden arribar a provocar problemes de convivència i seguretat viària.

Per aquest motiu, i amb l’objectiu de corregir aquestes conductes, l’ajuntament ha intensificat la presència d’agents de la Guàrdia Urbana als carrers amb més circulació de VMP, així com al voltant dels centres educatius i instituts.