Diumenge, 26 de gener de 2025
És notícia

La construcció es desploma a Barcelona

Avatar photo

Retrocedint a valors de 2015, la construcció d’habitatge a Barcelona cau, segons el Col·legi d’Arquitectes, a causa de l’obligació de cedir el 30% dels projectes a habitatge de protecció així com a la falta de sòl: la normativa urbanística causa preocupació entre els promotors, mentre que l’escassetat de terrenys obliga el sector i a la societat a reconsiderar el desenvolupament futur de la ciutat.

La caiguda queda explícita en l’informe anual del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) que constata que l’any 2022 es van visar un total de 1.454 projectes d’habitatges d’obra nova. Aquesta xifra representa una disminució del 48% respecte a l’any 2021 i un 38% menys en comparació amb l’any 2019, que va ser l’últim exercici considerat normal abans de la pandèmia.

No es pot obviar l’impacte que aquest retrocés té en el sector de la construcció, la contractació de mà d’obra i en sectors afins com el del lloguer de maquinària o la indústria de materials i ensums. Un veritable efecte dominó que afecta el desenvolupament econòmic a la regió i per al qual s’han de dissenyar estratègies d’activació i estímul, vist i considerant la importància del sector de la construcció per a la recuperació global.

El lloguer de plataformes elevadores i maquinària pesant

L’ús de maquinària en l’àmbit de la construcció és de gran importància gràcies als nombrosos avantatges que aporta a aquest sector. La maquinària moderna ha transformat radicalment la manera en què es desenvolupen els projectes de construcció, millorant notablement l’eficiència, la productivitat i la seguretat en els llocs de treball.

Avui dia, el lloguer de maquinària ofereix la possibilitat al sector d’accedir a equips cada vegada més avançats i precisos, optimitzant el seu acompliment sense necessitat de realitzar grans inversions. És remarcable l’àmplia i diversa oferta d’equips com les plataformes elevadores, per exemple, que ocupen un lloc predominant en la demanda de lloguer donada el seu rol imprescindible en la realització de treballs en altura amb la major seguretat i eficiència possibles.

Aquesta modalitat àmpliament estesa a Barcelona, ha donat lloc a l’aparició de nombroses empreses i startups en el sector de lloguer de maquinària, fent de la província un important hub que pot ser dels primers a percebre l’impacte de la recessió en el sector de la construcció entenent que es tracta del seu principal client.

La indústria dels materials de construcció

Aquesta recessió en la construcció pot tenir un impacte significatiu en la indústria de materials de construcció de la regió. Quan l’activitat de construcció es redueix, la demanda de materials de construcció també disminueix considerablement. Això afectarà directament els productors i proveïdors de materials, els qui percebran una disminució en els seus ingressos i utilitats.

La menor demanda de materials de construcció pot portar a una sobreoferta en el mercat, la qual cosa al seu torn pot resultar en una disminució dels preus dels materials. Els productors de materials poden enfrontar dificultats per a mantenir els seus marges de guany, i alguns poden fins i tot haver de reduir la seva producció o tancar temporalment a causa de la falta de demanda.

També aquest decreixement en la construcció pot afectar els proveïdors de matèries primeres utilitzades en la fabricació de materials de construcció, la qual cosa es traduiria en problemes en la cadena de subministrament i augments en els costos de producció.

D’altra banda, no podem deixar d’esmentar que les empreses de transport i logística que operen amb materials de construcció també veuran afectada la demanda dels seus serveis.

Sector immobiliari i financer

La recessió en la construcció a Barcelona pot tenir un impacte significatiu en el sector financer i immobiliari de la ciutat. Quan la construcció es redueix, l’oferta de noves propietats immobiliàries disminueix, amb la consegüent disminució en l’activitat del mercat immobiliari. Menys projectes de construcció signifiquen menys oferta d’habitatges i propietats comercials, la qual cosa podria portar a una estabilització o fins i tot una disminució en els preus de la propietat.

La caiguda en l’activitat de construcció també afectarà les institucions financeres que atorguen préstecs per a projectes de construcció i adquisició de propietats. La reducció en la demanda de finançament immobiliari podria resultar en una disminució dels ingressos per als bancs i altres entitats financeres, la qual cosa tindria conseqüències directes en la seva rendibilitat i capacitat per a atorgar crèdits.

Però també, la disminució de la construcció podria portar a una menor inversió en béns immobles i a una menor activitat econòmica relacionada amb el sector immobiliari, impactant en altres negocis que depenen del mercat immobiliari, com a agents immobiliaris, empreses de béns immobles, advocats especialitzats en transaccions immobiliàries i empreses de serveis relacionats.

Sense dubtes,el retrocés en la construcció a Barcelona té un efecte en cadena en el sector financer i immobiliari de la ciutat, afectant l’oferta i la demanda de propietats, els preus de la propietat, la capacitat de finançament i l’activitat econòmica relacionada. Les institucions i empreses del sector hauran d’enfrontar diversos desafiaments per a adaptar-se a la situació econòmica i buscar noves estratègies per a mantenir-se a flotació durant aquest període.

Ocupació i mà d’obra 

Quan l’activitat de construcció disminueix, la demanda de treballadors del sector també es redueix considerablement. Això pot portar a una disminució en les oportunitats laborals disponibles per als treballadors de la construcció a la província.

Lamentablement, la contracció en la construcció a Barcelona podrà portar a una major competència pels llocs de treball disponibles exercint, al seu torn, pressió sobre els salaris i condicions laborals. Algunes empreses del sector podrien veure’s obligades a reduir la seva força laboral o a implementar jornades laborals més curtes per a fer front a la disminució de l’activitat.

Per als treballadors de la construcció, això pot significar una major dificultat per a trobar ocupació estable i ben remunerat. Alguns treballadors poden veure’s forçats a buscar oportunitats en altres sectors, la qual cosa podria portar a una pèrdua d’habilitats i experiència dins de la indústria de la construcció.

Reduït impacte dels fons Next Generation

En el seu informe anual, els arquitectes adverteixen que els fons Next Generation han tingut un “poc impacte” en el sector. La rehabilitació va experimentar una caiguda del 9% en comparació amb l’any 2021 i només representa el 25% de la superfície total visada, en part perquè el tràmit no és obligatori.

El degà ha atribuït el limitat impacte dels fons europeus al fet que aquestes ajudes només beneficien a les rehabilitacions destinades a millorar l’eficiència energètica dels edificis. Això suggereix que es necessita una major diversificació en l’enfocament dels fons per a abastar altres àrees de la rehabilitació i promoure un creixement més sòlid en el sector de la construcció i l’arquitectura.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La Diputació de Barcelona es constituirà i escollirà presidència el 13 de juliol

Notícia següent

Es presenta el programa de la Festa Major de Santa Cristina a Lloret

Notícies relacionades