Divendres, 2 de maig de 2025
És notícia

El Consorci per a la Reforma de la Granvia transformarà també la zona del Samontà de l’Hospitalet

Avatar photo
El canvi de nom i d’estatuts té com a objectiu contribuir a la cohesió social i urbana del municipi
Ple de l'Hospitalet de Llobregat el 30 d'abril del 2025

El Ple municipal de l’Hospitalet de Llobregat ha ratificat el canvi de nom i la modificació d’estatuts del Consorci per a la Reforma de la Granvia. Així, l’organisme passa a denominar-se Consorci per a la Reforma de la Granvia i el Samontà a L’Hospitalet i es converteix en una eina per a la transformació social i urbana del municipi. El Consell General del Consorci ja va aprovar el nou text dels estatuts en la reunió del passat 18 de desembre.

Aquest canvi de nom i estatuts té com a objectiu ampliar l’objecte, les finalitats i l’àmbit d’actuació del Consorci a la cohesió social i urbana de la zona del Samontà de L’Hospitalet, una àrea de dos quilòmetres quadrats que acull la meitat de la població de la ciutat.

En aquest territori, el Govern municipal hi està definit un pla d’actuació integral per recuperar i millorar els espais públics; millorar i incrementar les zones verdes i els equipaments; intervenir en un parc d’habitatges envellit a través del Pla local de l’habitatge; activar programes socials i de mediació, millorar l’educació, impulsar la cultura i reactivar-lo econòmicament.

Un pla d’actuació que vol obrir el Samontà a l’avinguda de la Diagonal i aprofitar la instal·lació de l’Hospital Clínic al costat de Can Rigal. Així, la transformació social i econòmica arribarà a tota la ciutat, de nord a sud, des de Pubilla Cases fins a la Granvia i el BioClúster de Bellvitge —de la muntanya al mar, del carrer de la Riera Blanca al Llobregat—, passant pel futur intercanviador de la Torrassa.

El Consorci per a la Reforma de la Granvia i el Samontà està integrat per l’Ajuntament de L’Hospitalet i la Generalitat de Catalunya i ha estat l’òrgan impulsor del Pla director urbanístic Biopol-Granvia.

D’altra banda, el Ple també ha donat el vistiplau a la modificació de crèdit per importació d’1,5 milions d’euros que permetrà el finançament del mobiliari i de l’equipament per al Casal de la Gent Gran de Sant Josep i de l’Espai per a la Gent Gran de l’avinguda de Catalunya; el projecte de substitució de la façana del Poliesportiu Centre Municipal Marcel·li Maneja; la millora de l’accessibilitat al riu Llobregat; les despeses derivades de l’actuació de zones d’atmosfera protegida en equipaments vulnerables, i l’assistència tècnica per a la redacció del projecte de millora energètica de l’Escola Charlie Rivel, entre d’altres.

A l’inici de la sessió, l’alcalde David Quirós ha volgut agrair a la ciutadania “la col·laboració i el civisme mostrat durant la situació extraordinària i complexa de l’apagada tècnica”, així com “la feina dels treballadors dels serveis municipals, cossos de seguretat i voluntariat de Protecció Civil, gràcies als quals hem pogut garantir l’atenció a tota la seguretat i l’ordre en tot moment”. “Seguirem treballant per reforçar els protocols d’actuació i anticipació davant possibles futures emergències”, ha afegit.

 

Participació ciutadana

En aquest apartat, ha pres la paraula Lluis Berbel, president de l’entitat Foment de la Informació Critica (FIC), que ha exposat els dubtes relacionats amb el debat públic sobre el reglament de participació de la ciutadania en els diferents organismes de debat i govern de l’Ajuntament.

A continuació, ha intervingut Laura Atoche, presidenta de la Federació Coordinadora d’Entitats Andaluses a L’Hospitalet (FECEALH), que ha exposat un incident que va tenir lloc en els actes de les Jornades Commemoratives del Dia d’Andalusia a L’Hospitalet, on representants d’un grup municipal van faltar el respecte al pare Enric Canet.

 

En defensa de la reducció de jornada i l’adaptació de la normativa a la IA

En l’apartat de mocions conjuntes, s’ha aprovat la iniciativa presentada per PSC i LHECP-C, amb el suport d’ERC-EUiA, a proposta de CCOO i UGT, amb motiu de la celebració de l’1 de Maig, Dia Internacional del Treball. El text demana la reducció de la jornada laboral a 37 hores i mitja, real i d’obligat compliment per a tots els sectors, i l’adaptació urgent de la normativa laboral quant a la implantació de la intel·ligència artificial.

En aquest sentit, a l’apartat de participació ciutadana, han pres la paraula Nicolás Cortés Rojano, delegat territorial d’UGT L’Hospitalet; Jorge Baro, president del Comitè Unitari de l’Ajuntament; Antoni Mora, coordinador de CCOO L’Hospitalet, i Javier Soler, responsable de secció de CCOO a l’Ajuntament, impulsors de la moció, que han fet pal·lès el seu compromís amb la millora de les condicions laborals de les persones treballadores de la ciutat i han reivindicat l’aprovació de la conveniència dels treballadors municipals.

A continuació, el Ple ha donat suport a la moció a la proposta d’ERC+EUiA, amb l’adhesió del PP i de LHECP-C, que insta el Govern de la Generalitat a complir amb tot allò que s’ofereix amb la comunitat educativa de l’Institut-Escola Pere Lliscart, així com garantir la seguretat a l’escola i al seu entorn, el dret a l’espai i les necessitats específiques de suport educatiu. El text també insta l’Ajuntament a iniciar els canvis urbanístics necessaris per desafectar l’edifici d’infantil i mantenir-lo per als usos escolars.

També a proposta d’ERC-EUiA, amb l’adhesió de LHECP-C, s’ha aprovat parcialment la moció per al traspàs del servei de Rodalies, regionals i mitjana distància a Catalunya, per a la millora del transport públic i el soterrament de les vies a L’Hospitalet.

 

Pla per a la rehabilitació dels quioscos de la ciutat

Pel que fa a les mocions individuals, el Ple ha donat suport a la iniciativa presentada per ERC-EUiA per elaborar un pla de xoc per a la rehabilitació i la regulació dels quioscos de la ciutat i aturar la retirada dels quioscos abandonats, a més d’obrir una convocatòria pública, un cop s’hagi procedit a la seva rehabilitació i reforma, per a l’adjudicació.

A proposta del PP, s’han aprovat sis mocions més. La primera, parcialment, per millorar i dignificar la plaça del carrer de Sant Joan; la segona, per dignificar el solar de la rambla de la Marina, 35, d’accés a L’Hospital de Bellvitge; la tercera, per implementar un pla antigrafits no autoritzats; la quarta, per millorar la seguretat i la dinamització dels mercats municipals, la cinquena, parcialment, per millorar la gestió dels habitatges de lloguer social, i la sisena, per instar a la gratuïtat dels concerts de les Festes de Primavera.

Finalment, el Ple ha donat llum verda a dues iniciatives de LHECP-C: la primera, per complir el Pla de biblioteques de L’Hospitalet, amb la reobertura de la biblioteca de Santa Eulàlia i la construcció de la nova biblioteca de la Florida, i la segona, per portar als consells de districte II i IV el debat sobre l’ús de les cornises de la Torrassa i les Planes.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior
Autoritats en la inauguració de la 79a edició de l'Expoebre

El conseller de la Presidència, Albert Dalmau, inaugura la 79a edició de l’ExpoEbre

Notícia següent

Mor un ciclista de 40 anys atropellat per un autobús

Notícies relacionades