Comença la campanya per evitar focs durant l’estiu

  L'any passat es van produir 32 incendis a l'entorn del Parc de Collserola, que van afectar més de 26 hectàrees

  El Parc de Collserola té una superfície verda de més de 8.000 hectàrees i inclou part dels termes municipals de vuit poblacions, a més de Barcelona. Amb l’arribada de l’estiu, augmenta el nombre de visitants i també el nivell de risc d’incendi. Per aquest motiu, la Guàrdia Urbana de Barcelona i els Bombers inicien les tasques preventives a l’entorn de Collserola per tal d’evitar incendis. La campanya centra especial atenció no només en aquesta zona, sinó també a altres parts forestals de la ciutat. Així, l’inici de la campanya suposa l’activació del Parc de Bombers de Vallvidrera per tal de reduir el temps d’actuació en cas d’incendi. A més, el dispositiu també estableix tres zones de cobertura bàsiques a la Serra de Collserola amb recorreguts diaris per l’entorn forestal. L’any passat es van produir 32 incendis a l’entorn del Parc de Collserola, que van afectar més de 26 hectàrees.
  Bombers compta amb un protocol d’actuació que es nodreix d’informació permanent sobre la climatologia i que, segons els valors d’aquests índexs meteorològics, comporta automàticament la mobilització de recursos. Els condicionants meteorològics es controlen en comunicació amb l’Observatori Fabra, que proporciona informació sobre la velocitat del vent, la humitat relativa i la temperatura mitjana; i amb el Consorci del Parc de Collserola, que informa d’incidències i és titular i responsable del parc.

  En base als valors d’aquestes variables Bombers de Barcelona estableix la situació de pre-alerta meteorològica, pre-alerta crítica, i alerta. En cada situació, i quan aquestes variables superen uns valors límits durant un temps determinat, es destinen vehicles i efectius de bombers a punts preestablerts del Parc de Collserola.

  La campanya forestal 2016 va tenir unes característiques climatològiques destacades que van superat els valors establerts en anys anteriors provocant un augment de l’activació de les pre-alertes que es mesuren en funció dels indicadors d’humitat, vent i temperatura. Durant l’estiu de l’any passat es van produir 32 incendis a l’entorn del Parc de Collserola que pertany al terme municipal de Barcelona, i 20,06 hectàrees van quedar afectades.

  Contactes amb els veïns de la zona

  Durant els mesos d’estiu s’estableix el Dispositiu zona forestal del Parc de Collserola, el qual suposa la coordinació i patrullatge conjunt de les tres unitats territorials dels barris de muntanya, amb la finalitat d’una bona coordinació i que es garanteixi el cobriment adequat a tota la zona.

  Les Unitats Territorials de la Guàrdia Urbana de Sarrià-Sant Gervasi, Horta-Guinardó i Nou Barris s’encarreguen del control de la zona forestal i del patrullatge preventiu, cadascuna amb els seus propis recursos. El fan agents amb uniformitat, habilitats i coneixements específics (equips de patrullatge forestals) que utilitzen turismes tot terreny i motos tot terreny i també participa la Unitat Muntada del cos de policia barceloní. Durant el torn de nit són les Unitats Nocturnes de la Guàrdia Urbana respectives les que fan controls eventuals per la zona amb mitjans de patrullatge convencionals.

  Tots els agents de les unitats territorials coneixen els accessos i els corredors ràpids d’arribada pels equips d’emergència en cas de sinistre mediambiental, i també els plans d’actuació en cas de sinistre.