Diumenge, 12 de maig de 2024
És notícia

Com afrontar amb èxit la tornada a la rutina

Avatar photo

Fa menys de dos dies que molts nens i nenes obrien els seus regals de reis. Ahir, era el primer dia que podien gaudir de les seves noves joguines, però avui, milers d’infants i adolescents d’arreu del país han hagut d’afrontar la tornada a la rutina. I és que a diferència del que passa amb les vacances d’estiu, les festes de Nadal, que són molt més breus i concentrades, provoquen que la tornada sigui molt més dràstica, fent-la molt més dura de portar per a molts i moltes. Per aquest motiu, resulta impossible seguir la recomanació dels experts referent a anar a poc a poc amb la recuperació dels hàbits no vacacionals.

No obstant això, et portem un seguit de recomanacions aptes tant per a grans com per a petits que ajudaran a fer més suportable la tornada a la rutina.

Tornar als horaris habituals

Probablement, els nostres horaris de son s’han vist alterats durant les festes, a més dels  horaris referents als àpats i la nostra organització diària. En aquest sentit, segons els psicòlegs és clau reordenar els horaris i tornar a les hores de son usuals i fer-ho de manera gradual, és a dir, començar a anar-nos-en al llit més d’hora i aixecar-nos abans uns dies abans de començar ens ajudarà a preparar el nostre cos per al canvi.

Buscar el benestar en el dia a dia

Sovint, comptem els dies que falten per arribar a les vacances, ja siguin de Nadal, de Setmana Santa o d’estiu. I, a petita escala, ens passem la setmana esperant que arribi el cap de setmana, com si aquells dos dies de descans ens donin la recompensa a cinc dies o més de treball. Per aquest motiu, és clau buscar el benestar en el dia a dia, destinant diàriament determinats moments a nosaltres mateixos o a una activitat que ens faci desconnectar i gaudir. D’aquesta manera, deixarem d’idealitzar massa els caps de setmana o les vacances i ens centrarem més a viure el present sense anticipar-nos.

No passar del 0 al 100

Anteriorment mencionàvem la importància de tornar als nostres horaris habituals, tant de menjar com de son. En aquesta direcció és important incorporar aquests canvis de forma progressiva i no començar el primer dia volent abastar-ho tot. Cal ser empàtics i comprensius, sobretot amb els més petits, però també amb nosaltres mateixos. Cal planificar la tornada per tal d’adaptar-nos bé a la tornada, sigui una planificació mental o també física. No obstant això, hem de ser realistes, treballar la comprensió i l’empatia i no voler córrer massa.

Practicar l’agraïment conscient

Un cop acabat el procés de vacances, reflexionar i fer inventari d’aquelles coses que ens han aportat felicitat és important per a poder traslladar-ho al nostre dia a dia. A més, la gratitud i agraïment són un dels factors que més benestar emocional aporten. Per tant, és clau agrair a les vacances, però també a la feina, ja que és allò que ens brinda el descans vacacional.

Tècniques de gestió de l’estrès

L’estrès, la irritabilitat, dificultats en l’atenció o insomni són alguns dels possibles símptomes de l’anomenada síndrome postvacacional. Per a evitar-los i aconseguir revertir la situació és primordial buscar tècniques de gestió de l’estrès. Aquestes poder passar per a practicar diferents tècniques de relaxació, practicar un esport que ens pugui ajudar a canalitzar emocions o determinades activitats com escriure o pintar que ens apropin a connectar amb les nostres pròpies emocions.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Creand Crèdit Andorrà presenta el primer bo sostenible

Notícia següent

Activats avisos per pluja general a Catalunya amb neu a cotes molt baixes

Notícies relacionades