Aquest dijous, l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha presentat la campanya “Veus contra el Racisme”, una iniciativa liderada per l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat que s’estendrà durant els dos mesos vinents. “Hi ha un compromís molt gran per part de tota Barcelona. Nosaltres no fem crist d’odi”, ha assegurat Collboni en referència a les eleccions dels Estats Units, on ha sortit escollit Donald Trump.
Al llarg d’aquest període, es duran a terme unes 60 activitats distribuïdes per tota la ciutat amb l’objectiu de fomentar el debat, la reflexió i la implicació activa de la ciutadania en la lluita contra el racisme i la discriminació racial. “Lluitarem per fer front als actes racistes. Barcelona és de tothom. Actualment a Barcelona neix més gent de fora que de la mateixa ciutat,”, ha comentat l’alcalde de Barcelona.
En la seva intervenció, Collboni ha afirmat amb contundència: “Barcelona dirà no al racisme amb veu alta i clara.” Aquesta campanya forma part d’un nou Pla Municipal contra el Racisme, dissenyat per a desplegar-se durant la pròxima dècada, des del 2025 fins al 2035, i que busca promoure una “mirada antiracista” que impregni totes les esferes de la ciutat. La finalitat és construir una societat més inclusiva, on les diverses identitats i orígens culturals que conviuen a Barcelona puguin expressar-se i desenvolupar-se lliurement sense por a la discriminació.
Un pla a llarg termini
Aquest nou projecte es proposa anar més enllà de les mesures tradicionals i crear un marc estructural per a prevenir i combatre la discriminació racial en tots els àmbits de la vida barcelonina: des de l’educació i la sanitat fins a l’habitatge, el treball i l’espai públic. Collboni ha subratllat que aquesta iniciativa reflecteix el ferm compromís no només de l’Ajuntament, sinó també dels grups municipals de Barcelona amb la lluita per la igualtat i contra qualsevol forma de discriminació.
L’alcalde també ha volgut destacar la necessitat d’aquest projecte en un moment en què el racisme i la xenofòbia estan repuntant a escala mundial. Sense referències explícites, però en clara al·lusió a fenòmens polítics com el ressorgiment de l’extrema dreta en diferents països, Collboni ha afirmat que “alçarem la veu a favor de la diversitat i en contra dels discursos d’odi”. La campanya, segons ha explicat, vol enviar un missatge clar de rebuig a qualsevol discurs racista, islamòfob o xenòfob, reafirmant el caràcter inclusiu i obert de Barcelona.
Una Barcelona unida
Barcelona ha estat històricament una ciutat diversa i multicultural. Aquesta riquesa humana es reflecteix en els carrers, barris i mercats de la ciutat, on persones de diferents orígens conviuen i contribueixen a la vida econòmica, social i cultural. Durant la presentació s’ha recalcat que la ciutat “mai no ha estat blanca” i que la diversitat és, en realitat, un dels seus punts forts. En aquesta línia, la campanya vol oferir un espai on totes les veus, especialment aquelles que han estat històricament marginades, puguin expressar-se i compartir les seves experiències.
Dins del marc de la campanya, es tractaran temes d’actualitat que afecten directament els col·lectius racialitzats, com la islamofòbia. Leya Raira, una coneguda comunicadora, ha compartit el seu punt de vista sobre la discriminació que encara pateixen molts catalans no blancs. “Quan ens pregunten d’on som realment, ens afecta”, ha expressat, referint-se al fet que les persones de diverses ètnies o religions sovint són percebudes com a “altres”, fins i tot si han nascut o viscut a Catalunya durant molts anys. A través d’aquestes activitats, es pretén crear espais per parlar obertament sobre aquests problemes i promoure la comprensió i l’empatia entre els ciutadans.
Un compromís actiu
El Pla contra el Racisme no només inclou iniciatives d’educació i sensibilització, sinó que també promourà polítiques públiques que afavoreixin la inclusió social i que garanteixin els drets fonamentals de tots els ciutadans. L’Ajuntament vol fer partícip tota la ciutadania en aquesta lluita, implicant associacions de veïns, escoles, entitats culturals i esportives, i altres actors de la vida pública.
Aquest compromís actiu no s’acaba amb la campanya, sinó que busca ser una eina de transformació contínua. Barcelona aposta per esdevenir una ciutat antiracista en essència, on la diversitat es vegi no com una amenaça, sinó com un valor afegit que enriqueix la societat en conjunt.