La Diputació de Barcelona ha celebrat un acte de reconeixement a 50 empreses del territori que treballen activament per preservar i recuperar varietats locals en risc d’extinció, amb l’objectiu de mantenir viu el patrimoni agrícola i gastronòmic de la demarcació.
L’acte, presidit pel diputat de Desenvolupament Econòmic i Turisme, Juan Antonio Pérez, i la diputada de Comerç i Consum, Olga Serra, ha distingit empreses de diverses comarques: 3 de l’Alt Penedès, 3 de l’Anoia, 7 del Bages, 1 del Baix Llobregat, 5 del Berguedà, 1 del Garraf, 2 del Lluçanès, 2 del Maresme, 2 d’Osona, 7 del Vallès Occidental i 17 del Vallès Oriental.
Aquestes empreses estan implicades en la preservació de 30 varietats locals com el blat de moro escairat i el pèsol negre del Berguedà, les varietats antigues de tomàquet del Bages i del Vallès Oriental o el cigró d’Oristà, entre d’altres.
Un acte per posar en valor la diversitat i la cultura alimentària
L’esdeveniment, conduït per la periodista Empar Moliner, premi Néstor Luján de periodisme gastronòmic 2024, s’ha obert amb la ponència “Desenterrant de l’oblit, llavors antigues”, a càrrec de Jordi Puig, doctor en Ciències Ambientals i coordinador de la consultora L’Espigall. Puig ha destacat el paper clau de les llavors tradicionals i els reptes que afronten davant la concentració empresarial del sector, tot subratllant les oportunitats que ofereix la seva recuperació per a la restauració, les administracions locals i la sostenibilitat agrícola.
El diputat Juan Antonio Pérez ha remarcat que “parlar de varietats locals no és només parlar d’agricultura o gastronomia, sinó també de cultura, biodiversitat, identitat i futur”. Ha afegit que “cada llavor recuperada és una aposta per la sobirania alimentària i per un model econòmic més just i arrelat al territori”. Pérez ha volgut agrair la tasca de les empreses reconegudes, que considera “essencial per preservar la identitat i la diversitat davant d’un món cada cop més uniforme”.
Experiències i reptes de futur
L’acte ha conclòs amb la taula rodona “Varietats locals: experiències, reptes i futur”, moderada per Empar Moliner, amb la participació de Xènia Torras, del Banc de Llavors Esporus; Josep Maria Claret, del Celler Coll Baix del Bages; Josep Brunes, de Can Tabaquet del Vallès Oriental, i Marc Talavera, impulsor del col·lectiu Eixarcolant.
El debat ha permès compartir experiències i bones pràctiques, així com reflexionar sobre els reptes actuals de la recuperació de varietats locals, el seu impacte en la gastronomia i la seva contribució a un model alimentari més sostenible i resilient.
Amb aquest reconeixement, la Diputació de Barcelona reafirma el seu compromís amb la sostenibilitat, la diversitat agrícola i la identitat cultural del territori, donant suport a aquelles iniciatives que uneixen tradició, innovació i respecte pel medi ambient.