La cavalcada de Barcelona estrena enguany sis carrosses. Una de doble alçada per a cadascun dels tres Reis, Gaspar, Melcior i Baltasar i tres velles conegudes renovades i ampliades: la de l’Estel, Instruccions per Somiar i Joguines.
El retorn de les carrosses que reparteixen caramels (les Carameleres) després dels anys de pandèmia és l’altra gran novetat del seguici reial, que aquest 2023 modifica el seu recorregut i no passarà per la Via Laietana, actualment en obres.
Així, enfilarà cap a l’Avinguda Paral·lel des del Passeig Colom i arribarà a Sepúlveda des del carrer Urgell. Com sempre, ses majestats arribaran per mar a bord del Paliebot Santa Eulàlia, a temps per recórrer els carrers de Barcelona a partir de les sis de la tarda.
Els responsables de la cavalcada reial han advertit que el seguici tornarà a ser multitudinari com els d’abans aquest any. En el “retorn a la normalitat absoluta”, en expressió del tinent d’alcaldia de Cultura, Jordi Martí, ha recomanat als barcelonins utilitzar el transport públic per arribar-hi, i anar-hi amb temps i “paciència”.
Per la seva banda, el Patge Gregori ha confirmat aquest dimarts que els reis ja estan en camí, i que no hi ha cap entrebanc perquè arribin en el dia i a l’hora previstos.
La cavalcada s’espera, doncs, “multitudinària”. En aquesta edició hi participen fins a 1.200 persones (ballarins, actors, xanquers i voluntaris), s’estrenen 6 carrosses, i les caramel·leres (desaparegudes des de fa dos anys degut a la pandèmia) tornen per repartir fins a 7 tones de caramels. Hi intervenen 12 companyies professionals i hi participen entitats amb persones amb diversitat funcional. A més, s’ha introduït la llengua els signes dins de les coreografies dels espectacles.
La companyia Brincadeira i els seus instruments de percussió, juntament amb un element de l’escenografia de l’òpera popular ‘Gata perduda’, obriran la cavalcada. Hi haurà com sempre els carters i la seva carrossa, animada pels alumnes de l’Escola Luthier de Música i Dansa, i un seguici a peu amb alumnes de l’Escola Núria Dansa; la coreografia dels Brodas Bros per acompanyar la Patge Estel i el seu seguici; les coreografies de Roser Muñoz amb ballarines del Centre de Dansa de Catalunya, acompanyant el Rei Melcior; o els alumnes de Som-hi Dansa i la música de Jordi Font, a la carrossa del rei Gaspar, són alguns dels elements que tindrà el seguici reial d’aquest any.
Els reis estrenen carrossa
La cavalcada estrenarà una nova carrossa per a cada Rei, totes de doble alçada. Com a novetat, ses majestats aniran dretes durant tot el recorregut, i no tindran l’habitual tro reial. Les altres tres carrosses no són noves, però sí que s’han allargat fins a 20 metres més cadascuna.
Són la de l’Estel, la de les Joguines i les Instruccions per Somiar, que recorda als més petits com fer-ho per vèncer els nervis de la nit i aconseguir anar a dormir aviat. No hi faltarà la carrossa del carbó, que es va estrenar l’any passat, creada per l’escenògraf Ramon de los Heros.
Nou recorregut (provisional)
L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, rebrà ses majestats al Portal de la Pau a les quatre de la tarda, on arribaran a bord el Paliebot de Santa Eulàlia. Aquest any la cavalcada sortirà de l’avinguda del Marquès de l’Argentera i a fi d’evitar les obres de la Via Laietana, seguirà pel Passeig de Colom fins a l’Avinguda Paral·lel, per on la comitiva girarà fins a la ronda de Sant Pau.
Recte amunt, enllaçant amb el carrer d’Urgell, acabarà connectant amb el carrer Sepúlveda, des d’on ja enfilarà fins al final del recorregut a la plaça d’Espanya. Jordi Martí ha apuntat que en principi la cavalcada recuperarà el seu itinerari històric en pròximes edicions, quan acabin les obres a la Via Laietana.