Catalunya, paral·litzada per la vaga de treballadors d’escorxadors d’aus i conills

  temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts
  Els principals escorxadors d’aus i conills de Catalunya han paralitzat la seva activitat arran la vaga convocada aquest dimarts i dimecres en l’àmbit estatal per exigir millores laborals en un sector amb uns elevats nivells d’externalització i precarietat. Segons CCOO, el seguiment de l’aturada és pràcticament del 100% als centres de treball de les comarques gironines, Ponent, l’àrea metropolitana de Barcelona i les Terres de l’Ebre. Els sindicats reclamen el desbloqueig de les negociacions del nou conveni, iniciades fa mesos, incorporant acords sobre l’antiguitat, millores salarials i el model de falsos autònoms. La convocatòria, però, arriba condicionada per les denúncies de tancament patronal que CCOO ha presentat davant Inspecció de Treball contra cinc empreses: les acusa de tancar portes obligant els treballadors a recuperar les hores de vaga posteriorment, fins i tot en festius.
  Una quinzena de treballadors i representants sindicals de CCOO es concentraven aquest dimarts des de les set de la matinada a les portes de l’empresa Padesa d’Amposta, un dels principals escorxadors d’aus de Catalunya. El piquet, però, pràcticament no ha hagut d’actuar ni informar atès que, durant aquest dimarts i dimecres, l’empresa no efectua, aparentment i segons han constatat des de l’exterior, cap activitat productiva. Només algun transportista i personal de seguretat ha entrat o sortit molt puntualment de les instal·lacions.

  “Això és un tancament patronal de llibre”, declarava indignat des de la porta José Juan Marín, secretari d’acció sindical de la Federació d’Indústria de CCOO de Catalunya. És una situació, asseguren, que s’ha produït, almenys, en cinc empreses d’arreu del país i que han estat denunciades davant Inspecció de Treball: Padesa –els seus dos centres de producció a Amposta i Roquetes, on treballen unes 800 persones en total-, Milsa, Sada –totes dues de Lleida- i Avicosan –de Cornellà de Llobregat-. Segons relaten, els directius van comunicar als treballadors que tancarien la producció durant els dos dies de vaga “per no tenir problemes”. Al mateix temps, però, explica el secretari d’Indústria del sindicat a Tarragona, José Martín, haurien exercit “coacció” i pressió sobre la plantilla per forçar-los a recuperar aquestes hores posteriorment, “en dies festius” fins i tot.

  Es tracta, asseguren des del mateix sindicat, d’una situació coneguda “però no habitual”. “Les empreses intenten respectar el dret de vaga. És molt estrany en una vaga d’àmbit estatal que es vegin aquestes pràctiques. Això diu com està el sector”, apunta Marín. “És un sector molt precari: hi ha molta por, tenim col·lectius de treballadors estrangers, manipulables per part de les empreses en aquestes qüestions”, rebla per la seva banda Martín. CCOO assegura disposar de comunicats interns de les mateixes empreses lliurats a la plantilla on queda plasmat aquest intent de coartar la llibertat dels treballador i el seu dret reconegut a la vaga. Uns documents que s’han lliurat ja als inspectors de Treball, davant dels quals han declarat ja també diversos empleats corroborant aquests fets.

  Sigui amb o sense tancament patronal, el sindicat valora molt positivament el seguiment que la convocatòria ha registrat des de primer hora d’aquest dimarts al matí. Segons Marín, l’activitat es troba aturada gairebé a la totalitat d’escorxadors d’aus i conills catalans, tant a les comarques gironines, a Ponent, l’Àrea Metropolitana de Barcelona com les Terres de l’Ebre. Únicament, apunta, s’hauria produït algun incident en una empresa de Mercabarna. “Estem molt a prop del 100%”, sosté el dirigent sindical, tot confiant que l’aturada serà secundada massivament al llarg dels dos dies convocats.

  “Tot el catàleg de la precarietat”
  El bloqueig total de les negociacions del conveni del sector, que es van iniciar a principis d’any, és el principal cavall de batalla d’aquesta vaga. Els sindicats asseguren que les converses es troben en aquests moments en un “punt mort”, amb posicions molt distants respecte les de la patronal. Especialment pel que fa a l’antiguitat, un capítol dins del salari que per a molts treballadors resulta vital i que les empreses volen “congelar”. Tampoc hi ha acord en els increments salarials. “Les empreses no volen arribar al 2% que és el mínim que demanem, quan l’increment de l’IPC acumulat és del 3% i de l’any passat un 1,6%”, recorda Martín. Una situació que, denuncia el sindicat, porta els treballadors a “complementar” els baixos salaris amb hores extres.

  No es tracta, però, d’una simple qüestió de percentatges d’increment salarial o l’antiguitat. Recorda el sindicat que els principals problemes es troben en les mateixes condicions laborals, el règim de contractació dels treballadors, que ajuda a deteriorar considerablement la seva situació: “hi ha molts falsos autònoms i falses cooperatives, no només a Catalunya sinó també a l’Estat, són unes condicions molt precàries, moltes hores extraordinàries que sovint no es cobren perquè s’emmascaren com a autònom”. Molts treballadors, indica Martín, són obligats a pagar-se la quota d’autònoms de la Seguretat Social del seu propi salari i a efectuar “jornades maratonianes” de més de dotze hores per intentar millorar els baixos ingressos. “Les condicions abasten tot el catàleg de precarietat”, resumeix.