Castelldefels també prohibeix patinets elèctrics al transport públic

Es tracta d'una mesura temporal i preventiva de cara a la seguretat de les persones usuàries i treballadors/es del transport públic

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

Aquest dimecres, 1 de febrer, ha entrat en vigor la prohibició temporal (6 mesos) de portar patinets i monocicles elèctrics al transport públic de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. La restricció s’aplica a tots els transports públics que depenen de la Generalitat (Rodalies Catalunya, FGC, busos interurbans), de l’AMB (Metro i Bus metropolità) i al TRAM (tramvia). S’aplica tant als serveis diürns com els nocturns.

 

La mesura no afecta les bicicletes elèctriques, que poden seguir accedint a l’interior d’aquests mitjans de transport (plegades). Els patinets que poden assolir velocitats de més de 25 km/h no són considerats Vehicles de Mobilitat Personal (VMP) sinó ciclomotors, de forma que segueixen tenint prohibit l’accés al transport públic.

 

Aquesta decisió la va prendre el Consell d’Administració de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) en la seva reunió del passat 19 de desembre de 2022 a conseqüència de l’explosió d’un patinet elèctric en un vagó dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) a Sant Boi de Llobregat el 17 de novembre de l’any passat.

 

Es tracta d’una mesura temporal i preventiva de cara a la seguretat de les persones usuàries i treballadors/es del transport públic. Durant els 6 mesos de la seva aplicació es busca com minimitzar el risc d’incendi de les bateries d’aquest tipus de vehicles, entre altres qüestions.

 

Aquest període també ha de servir per elaborar una proposta de regulació sobre l’accés i seguretat dels patinets elèctrics i altres VMP que ha de minimitzar aquests riscos d’incendis o explosions.

 

Aparcaments alternatius

Per facilitar la mobilitat de les persones usuàries de patinets, poden deixar els seus vehicles als aparcaments gratuïts de Bicibox que hi ha a prop d’estacions i equipaments de les ciutats de l’Àrea Metropolitana, com és el cas de Castelldefels.

 

Mentrestant, l’ATM preveu habilitar més espais per guardar els patinets a les estacions, ja sigui amb més Bicibox, amb Bicitancats o amb les anomenades “U invertides” de ferro ancorades a terra.

Sancions

L’incompliment de la prohibició comportarà una sanció administrativa de 200 euros. Malgrat això, hi ha un marge de temps (primers dies d’aplicació) durant el qual es prioritza la informació a la sanció.

 

En tot cas, i des del primer moment, qualsevol persona usuària que hagi entrat al transport públic amb patinet o monocicle elèctric serà convidada a abandonar-lo en la parada o estació següent.