Dijous, 18 de juliol de 2024
És notícia

Caixabank preveu que l’FP generarà 3,8 milions d’oportunitats d’ocupació a l’Estat fins al 2035

Avatar photo

Un estudi de Caixabank elaborat conjuntament amb Orkestra-Institut Basc de Competitivitat conclou que entre aquest any i el 2035 es generaran 14 milions d’oportunitats d’ocupació, de les quals 3,8 milions seran en l’àmbit de l’FP. Així, dels 20 sectors de la Classificació Nacional d’Activitats Econòmiques (CNAE), la gran majoria comptarà amb més proporció de tècnics FP dels actuals, exceptuant la Construcció, que passarà del 24,6% actual al 23,1%; l’Energia elèctrica, gas i vapor, que carà del 26,6% al 20,3%; i el d’Indústries Extractives, del 17,1% al 15,6%. Altres sectors com el de la Indústria manufacturera creixeran fins arribar a representar el 40,8% de tots els professionals, en línia amb d’Activitats Sanitàries i ‘Altres Serveis’.

Segons Caixabank, aquesta ocupació respon a la demanda del teixit productiu i al nombre de persones que aposten per l’FP en la seva formació, fins a arribar a generar els 3,8 milions de llocs de treball d’entre els 14 milions en total, és a dir, un 27,1% del total. D’altra banda, el motor principal de generació d’aquestes oportunitats, serà el de la jubilació, ja que el 82,2% de les oportunitats vindran condicionades per aquests treballadors que es retiraran del mercat laboral.

L’estudi també apunta que les projeccions de natalitat repuntaran lleugerament a la pròxima dècada, però sense arribar als valors mínims necessaris per garantir la sostenibilitat poblacional, al mateix temps que el pes de la població estrangera suposarà el 24% el 2033. Per tant, afegeix, caldrà facilitar la participació d’aquest col·lectiu en la vida econòmica i social del país, ja que pateix un risc d’exclusió més gran en comptar amb un menor nivell educatiu i una taxa més elevada d’abandonament escolar i que els aboca més fàcilment a l’atur. Segons la darrera dada, l’FP és l’ensenyament postobligatori que disposa d’un pes més gran d’alumnat estranger (8,3%), davant del 6,7% del Batxillerat i el 6% de la Universitat.

En la presentació de l’estudi, el president de Caixabank, José Ignacio Goirigolzarri, ha afirmat que “és clau continuar impulsant la Formació Professional a Espanya, per a la qual cosa cal que tots els agents socials s’involucrin més, des de les Administracions Públiques als centres de formació”. “Necessitem també que les empreses ens sumem a aquest projecte”, ha conclòs.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

14 − seven =

Notícia anterior

Troben un cadàver a la zona on es buscava l’Elena, la jove desapareguda fa uns dies

Notícia següent

Tàrrega celebra dissabte vinent la 25a edició dels Premis Culturàlia

Notícies relacionades