Dimarts, 21 de gener de 2025
És notícia

Cafè Continental, les tertúlies del segle XXI

Avatar photo

Com cada dijous, al voltant de les 18:30 de la tarda, els integrants del Cafè Continental – en aquest cas, en tàndem amb Ferides de Lletres – preparen els últims detalls per encetar la tertúlia setmanal. L’espai no podria ser més adequat al tipus d’activitats que es duen a terme. Un edifici històric, que ha aplegat intel·lectuals catalans des de finals del segle XIX i part del XX: l’Ateneu Barcelonès. Un indret que ara, per un grup de joves postuniversitaris, serveix com a punt de trobada setmanal per tractar qüestions molt diverses.

Pol Villaverde, membre del grup motor de Cafè Continental i un dels precursors de la iniciativa, va estar des del primer minut per fer néixer el projecte. “Ens vam presentar als premis de la Federació d’Ateneus de Catalunya i vam guanyar. Va ser l’impuls que necessitàvem per engegar màquines”, explica. De fet, el grup motor el van començar a formar entre els joves que es trobaven a l’Ateneu; “és una institució antiga i costa trobar gent jove. Però tots teníem aquesta inquietud i vam trencar el gel per conèixer-nos”, expressa Villaverde.

I així va néixer el Cafè Continental, un projecte amb l’objectiu de centrar debats culturals amb un fort interès pels joves i generar un espai de confiança amb converses rellevants amb un to distès. Des del gener, que van dur a terme la primera tertúlia qüestionant la figura dels Ateneus, es reuneixen cada setmana per posar sobre la taula debats amb un fort component cultural. Una de les voluntats dels membres del projecte és molt clara: generar porositat i obertura. “Les persones que no són sòcies de l’Ateneu potser no vindrien mai. Volem que s’hi sentin còmodes i diguin la seva a les tertúlies”, expressa Villaverde.

La intel·ligència artificial en el món de l’art, la literatura catalana o temes d’actualitat com la Renda Bàsica Universal. Des del Cafè Continental vetllen pel component cultural, però és inevitable deslligar-se de l’actualitat política. “Estem pendents sempre de tot el que succeeix. Volem generar un espai més pausat per generar una descompressió i fer sentir còmode la gent a l’hora de tractar aquests temes”, explica Villaverde. Tanmateix, el que tenen molt clar els impulsors del projecte és que hi ha temes que no es posen mai a debat, sobretot si tenen a veure amb els drets humans.

La màgia de l’Ateneu Barcelonès

A principis del segle XX, l’Ateneu Barcelonès era un pol vibrant de debat intel·lectual. Àngel Guimerà, Josep Puig i Cadafalch, Carles Riba o Josep Pla, són només algunes de les personalitats que van passar per aquest edifici. Però gràcies a la voluntat dels membres del Cafè Continental, l’objectiu és redefinir el concepte de tertúlia i apropar aquest edifici a un públic més jove.

“L’Ateneu és una institució que, fins fa poc, estava envellida i és un problema que tenen gran part dels equipaments culturals del país. El que pretenem és rejovenir-la”, explica Mireia Arguijo, Ponent de la Secció de Llengua i Literatura a l’Ateneu i membre del Cafè Continental. És per aquest motiu que, per aconseguir l’atracció del públic jove – entre els 18 i 30 anys – cal apropar la institució amb les eines del segle XXI. “La gestió comunicativa ha estat un punt crucial. Hem procurat crear nous formats i la presència a les xarxes socials ens ha ajudat a cultivar el creixement lineal, i passar de ser 15 persones a les tertúlies, a 60″, apunta Arguijo.

De fet, l’orientació del projecte adreçat a aquesta franja d’edat té molt de sentit segons Alex Arasanz, un altre membre del grup motor. La gran part ja han acabat els seus estudis universitaris, i han trobat en aquestes tertúlies un espai per continuar expressant les seves inquietuds i curiositats. “Aquí venim per saciar i tractar aquestes necessitats. A més, en un espai únic, en comparació amb la resta d’associacions”, explica.

El públic objectiu seria entre els 20 i 25 anys. Però no tanquen la porta mai a ningú. De fet, segons expliquen els membres del grup motor, han arribat a venir menors d’edat i algú que s’apropava als 30. “Tot depèn de la temàtica de la tertúlia. Sempre tenim les portes obertes, però recordem la intencionalitat i la raó de ser d’aquestes converses. La gent és prou madura per saber quins espais ha d’ocupar i quins no”, argumenta Arasanz.

Curiositat intel·lectual sense arribar a ser-ho

Tot i que l’Ateneu hagi sigut un punt de trobada dels intel·lectuals de l’època, tots els integrants del Cafè Continental fugen d’aquest concepte. “Tenim curiositat intel·lectual, però les nostres aspiracions no ho són. Avui en dia, la figura de l’intel·lectual és un mite. Som joves amb molts interessos, per això tractem tertúlies transversals i multidisciplinaris”, explica la Mireia.

És més, a la darrera reunió del grup motor es va plantejar una iniciativa per posar a la mateixa alçada els ponents i els participants, evitant així qualsevol mena jerarquia. “Volem que la disposició de la sala on fem les tertúlies sigui diferent per camuflar tots els assistents. És a dir, una mena de voluntat d’àgora atenenca”, exposen els membres.

A les portes de tancar el primer any amb aquest projecte a l’Ateneu, els integrants es mostren molt satisfets d’haver arribat a 400 assistents amb totes les activitats que s’han dut a terme. El propòsit el tenen molt clar: seguir treballant al costat de l’Ateneu per poder mantenir les xifres. I, per assolir-ho, la col·laboració amb aquesta institució i les seves seccions temàtiques serà crucial. A tots ells els impactava la seva història i recorregut, però després de gairebé un any col·laborant-hi, volen transmetre aquest sentiment amb la resta de la població. Per parlar, reflexionar i trobar un espai on sentir-se còmode.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Aigües de Reus posa en funcionament tres pous a Bellissens

Notícia següent

El Bus Comerç i l’encesa de llums donen la benvinguda al Nadal a Tarragona

Notícies relacionades