Divendres, 25 d'abril de 2025
És notícia

El BioClúster de L’Hospitalet busca liderar la recerca en salut al sud d’Europa

Avatar photo
La conferència a l’Smart City Expo World Congress reuneix experts per debatre sobre la medicina personalitzada i l’ús intel·ligent de dades
Taula rodona BioClúster

Aquest matí l’Ajuntament de L’Hospitalet ha organitzat la conferència “BioClúster per a la innovació i la salut: una aliança per liderar la recerca en salut a Europa”, en el marc de l’Smart City Expo World Congress (SCEWC). En aquesta edició, i per primera vegada, l’Ajuntament ha liderat una taula rodona en un espai central del congrés, l’Orange Ágora.

Hi han participat Neus Olea, directora general adjunta de l’Associació Empresarial de L’Hospitalet i Baix Llobregat (AEBALL); Gabriel Capellà, director de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL); Josep Comín, director d’Innovació, Recerca i Universitats de l’Hospital Universitari de Bellvitge i de l’Hospital de Viladecans, i Laura García, tinenta d’alcaldia de Ciutat de Drets de l’Ajuntament de L’Hospitalet.

La taula de debat ha abordat la proposta de creació del BioClúster d’Innovació i Salut i els principals projectes que els socis estan desenvolupant amb l’objectiu de convertir l’àrea metropolitana de Barcelona en un pol científic de referència al sud d’Europa.

El BioClúster té com a objectiu impulsar la medicina avançada i personalitzada, posant l’accent en tres eixos fonamentals: la medicina de precisió, a través de tecnologies avançades per gestionar dades de salut i per millorar així el diagnòstic i el tractament adaptat a cada pacient; l’empoderament ciutadà, fomentant una assistència sanitària més participativa amb solucions de teleassistència, monitorització remota i l’ús de dades integrades, i el desenvolupament econòmic, amb l’atracció d’inversions i generació de llocs de treball d’alta qualificació en el sector biomèdic, per posicionar així Catalunya com un referent per a les multinacionals del sector.

Aquest projecte, que fa de L’Hospitalet un model capdavanter en medicina personalitzada, se suma a altres pols científics metropolitans de referència, i afavoreix així la concentració del sector biomèdic en una mateixa zona per accelerar projectes col·laboratius i la creació d’un entorn d’innovació continuada.

Actualment, l’Ajuntament de L’Hospitalet desenvolupa projectes estratègics per millorar la qualitat de vida de la ciutadania. Un exemple destacat és el projecte PIEL’H, que ha instal·lat sensors en 165 edificis de la ciutat per recollir dades que permetin establir accions concretes per millorar la salut pública, reduir la contaminació i optimitzar els recursos d’aigua i electricitat. En paral·lel, la prova pilot Diàlisi 5 introdueix la telemedicina per facilitar la diàlisi des de casa, optimitzar l’ús de recursos i aportar una millora significativa en la qualitat de vida dels pacients. A més d’aquests projectes, hi ha prop de 20 iniciatives més en marxa, amb l’objectiu de promoure la salut i el benestar dels ciutadans de L’Hospitalet.

El futur BioClúster d’Innovació i Salut, que estarà situat a l’avinguda de la Granvia, és un projecte estratègic de país que afavorirà una nova economia basada en la innovació i el coneixement, punt d’atracció de laboratoris i noves empreses de biomedicina que s’instal·laran al hub biosanitari de L’Hospitalet i Esplugues de Llobregat.

En el marc del PDU Biopol, el BioClúster d’Innovació i Salut es configura com un projecte de referència amb l’objectiu de consolidar-se com la capital biomèdica del sud d’Europa, generant 30.000 llocs de treball directes i un impacte econòmic estimat en 4.400 milions d’euros. A través d’aquest projecte, es preveu aportar beneficis significatius per a la població en àrees com la salut, l’economia i la qualitat de vida, amb diagnòstics més ràpids i tractaments personalitzats que es traduiran en una atenció sanitària més precisa i efectiva.

A més de les millores sanitàries, el BioClúster també impulsarà l’economia local creant ocupació d’alta qualificació en sectors com la biotecnologia, la tecnologia mèdica i la recerca biomèdica, i afavorint la retenció i l’atracció de talent d’altres regions. Paral·lelament, el projecte fomentarà l’empoderament ciutadà amb campanyes de prevenció, educació i participació, promovent hàbits saludables i una ciutadania activa en la gestió de la seva pròpia salut.

El BioClúster d’Innovació i Salut és una aliança estratègica impulsada per set socis: l’Hospital Universitari de Bellvitge, l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), la Universitat de Barcelona, l’Hospital Sant Joan de Déu, l’Institut Català d’Oncologia (ICO), l’Ajuntament d’Esplugues de Llobregat i l’Ajuntament de L’Hospitalet. A més, el BioClúster vol contribuir activament al sistema d’innovació de Catalunya, enfortint les sinergies entre institucions públiques i privades.

Aquesta xarxa d’institucions compta amb una àmplia infraestructura i experiència: més 9.200 professionals implicats en la recerca i assistència sanitària, més de 665.000 visites anuals. Amb 500 projectes de recerca actius i prop de 4.000 articles científics publicats cada any, el clúster destaca també per la seva contribució en innovació amb 34 patents llicenciades. A més, el BioClúster té un paper essencial en la formació, amb més de 4.000 estudiants involucrats en l’ecosistema de salut i recerca, generant una base sòlida per a futures generacions de professionals.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior
La consellera de Cultura d'Ordinon, Mònica Armengol, la cònsol major d'Ordino, Maria del Mar Coma, i el representant de Menja't Andorra, Toni Corominas

Gairebé esgotades les entrades de la 32a Mostra Gastronòmica d’Andorra

Notícia següent
policia-local-igualada-sala-comunicacions

La Policia Local d’Igualada modernitzarà la sala de comunicacions

Notícies relacionades