ALERTA: Mesures de prevenció contra la grip

0
689
Imatge recurs d'una dona amb la grip. FREEPIK

L’activitat epidèmica de la grip a Catalunya es manté estable respecte la setmana anterior i continua a un nivell epidèmic baix, ara amb 288,4 casos per 100.000 habitants, segons el Pla d’informació de les infeccions respiratòries agudes a Catalunya (PIDIRAC, temporada gripal 2019-2020).

Segons el PIDIRAC, les taxes d’incidència més altes han estat en menors de 5 anys (amb 811,7 casos per 100.000 habitants); seguit dels menors entre 5 i 14 anys (602,3); dels adults d’entre 15 i 64 anys (148,3) i finalment dels adults majors de 64 (38,9 casos).

A més, durant la setmana del 10 al 16 de febrer, s’han notificat 39 nous casos greus hospitalitzats de grip. I, des de l’inici de la temporada (a principis d’octubre), un total de 434 casos greus, el 70,2% dels quals no havia rebut la vacuna de la grip aquesta temporada.

Segons el model predictiu de la grip, durant les setmanes 8 i 9 es preveu que les taxes d’incidència baixin i es mantinguin a un nivell epidèmic baix arreu de Catalunya.

Mesures de prevenció
La millor manera de protegir-se i evitar la propagació de la grip és la vacunació i el manteniment d’unes bones pràctiques d’higiene, com rentar-se les mans de manera regular o l’ús de mocadors rebutjables. Ara bé, amb l’hivern no només arriba la grip sinó també altres patologies respiratòries, com la bronquiolitis, a més d’altres malalties víriques i infeccioses, que, en general, són molt freqüents i poden complicar-se en persones amb condicions de risc. Davant d’aquesta situació, el Departament de Salut va estrenar a la tardor una campanya on fa una crida a la població a protegir-se de totes les malalties d’hivern.

Seguint en la línia de la campanya de l’estiu (“Un estiu sense UFFF”), la campanya té per lema, “Un hivern sense BRRR” i es centra en recalcar la importància de reduir el contagi de malalties seguint mesures higièniques. També incideix en la importància de la vacunació de la grip, especialment en persones amb condicions de risc.

És important que la població utilitzi el dispositiu assistencial més adequat per al seu problema de salut. La major part dels processos virals respiratoris remeten espontàniament, amb pocs dies de durada i amb símptomes d’intensitat lleu o moderada, i habitualment no requereixen atenció sanitària.

Per a més informació es recomana trucar al 061 Salut Respon, el telèfon de Salut de Catalunya, les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any. I també al web de Canal Salut.

Activitat als centres sanitaris
Durant la setmana del 10 al 16 de febrer, els professionals sanitaris dels hospitals han atès un total de 77.687 urgències, de les quals el 9,9% han requerit ingrés hospitalari. Respecte la setmana anterior, les urgències ateses als hospitals s’han incrementat un 0,8% i els ingressos hospitalaris han baixat un 3%. En comparació amb la mateixa setmana de l’any 2019, l’activitat urgent ha augmentat un 6,9% i el nombre d’ingressos ha augmentat un 1,8% (les dades no són comparables perquè els períodes epidemiològics són diferents al 2019 que al 2020). L’estabilitat de l’activitat s’explica pel moment epidèmic de la grip, que comença a donar senyals de remetre.

Del total de les urgències ateses als hospitals, el 77,8% són pacients adults (60.991), mentre que la resta correspon a població pediàtrica (16.696). En relació amb la setmana anterior, la proporció de pacients pediàtrics ha disminuït un 4,2%.

Per nivell de prioritat, el 36,6% de les urgències són de nivells I, II i III (és a dir, de major gravetat), i el 63,4% de nivell IV-V o baixa prioritat. Aquests percentatges es mantenen les darreres setmanes.

Pel que fa als equips d’atenció primària, durant la setmana del 10 al 16 de febrer, s’han atès un total de 523.436 visites, un 28% menys que la setmana anterior. Del total de visites realitzades aquesta setmana, 503.555 s’han fet als centres d’atenció primària i 19.881 al domicili del pacient. Per grups d’edat, el 18,3% de les visites han estat d’infants de fins a 15 anys; el 48% d’adults d’entre 15 i 64 anys i el 33,7% restant de persones majors de 65 anys.

Pel que fa als centres d’urgències d’atenció primària (CUAP) durant la setmana del 10 de febrer al 16 de febrer han atès un total de 25.911 visites, un 2,4% menys que la setmana anterior. Per nivell de prioritat, el 14% de les urgències són de nivells I, II i III (és a dir, de major gravetat), i el 86% de nivell IV-V o baixa prioritat. Aquests percentatges no han canviat respecte la darrera setmana i indica que els CUAP atenen nivells de  prioritat més urgent aquests dies.

Finalment, el 061 Salut Respon ha atès 37.293 casos aquesta setmana, dels quals 2.228 han requerit l’atenció d’un metge a domicili. En relació amb la setmana anterior suposa un descens dels casos d’un 1,7% i un increment de les visites domiciliàries del 4%.

Principals actuacions
El Servei Català de la Salut (CatSalut) té un pla operatiu d’hivern que s’adapta a les necessitats sanitàries de la ciutadania en cada moment, a partir del coneixement de la demanda i de les aportacions del territori. Per respondre a aquest augment d’activitat estacional, els centres sanitaris ja activen els seus plans de contingència, per donar resposta a la pressió assistencial de cada moment, tal i com es fa els darrers anys. D’aquesta manera es busca que l’atenció continuada i urgent s’ajusti millor a les necessitats assistencials específiques de les persones de cada territori, per aconseguir que la ciutadania sigui atesa en el dispositiu més adequat i garantint la millor qualitat possible. Des de fa tres anys, les millores previstes per a l’hivern s’emmarquen en el desplegament del Pla Nacional d’Urgències de Catalunya (PLANUC) aprovat pel Departament de Salut el maig del 2017.

El CatSalut ha augmentat fins els 21,4 M€ la dotació per millorar l’atenció a les urgències durant el període d’hivern 2019-2020. Són 1,7 M€ més que la temporada passada. En concret, es dedicaran un total de 3,3 M€ a reforçar els equips d’atenció primària, 3,3 M€ per a l’atenció sociosanitària i 14,8 M€ per a l’atenció hospitalària.

FER UN COMENTARI