VÍDEO: Els voltants d’una guarderia de Barcelona, infestats de rates

Els veïns de Gràcia denuncien a l'Ajuntament que un solar okupa és ple de rates

Les rates de la ciutat van participar l’estiu passat en un debat polític a l’Ajuntament després que ERC fes servir imatges per condemnar com es criaven els animals a diferents punts de la ciutat. “Ni s’han planificat les plagues de rates i paneroles, ni es fa el manteniment adequat de parcs i jardins i l’espai públic, ni s’ha dotat la Guàrdia Urbana de prou recursos per controlar l’incivisme”, va denunciar aleshores el grup municipal. L’alcaldessa va reconèixer que la ciutat té problemes amb el control de plagues.

Ara les rates campen en un solar que hi ha a Gràcia, al número 10 del carrer de Jaén,i que està a tocar d’una escola bressol, l’Enxaneta. Una veïna, Anna Manso, s’ha queixat a través d’un vídeo a les xarxes socials: “els veïns patim plaga de rates provinents del solar ocupat del n° 10. S’ha denunciat al 112 i a Sanitat de BCN però és un solar privat i s’ha de presentar instància. Demà trucaran de l’OAC i presencialment la primera hora és pel 10 de juny”, lamenta aquesta veïna sobre els tràmits que cal seguir.

Sense instància, l’administració no hi pot actuar. El solar on hi ha les rates està ocupat des fa fa un any per tres o quatre famílies, i és propietat d’un fons d’inversió. De resultes de l’ocupació, els veïns també pateixen molèsties de soroll i de brutícia.

L’Agència de Salut Pública de Barcelona, que s’encarrega de la vigilància i control de múrids en espais públics de la ciutat, ha assegurat aquest estiu que no hi ha hagut un augment del nombre d’accidents de la via pública a la ciutat respecte al 2020. Va donar les xifres: es del gener fins al setembre de 2020 es van comunicar 1.995 incidències per presència de rates, i enguany se n’han comunicat 1.982 durant el mateix període.

Tanmateix, el consistori va decidir incloure un pla especial de control de plagues destinat a netejar Barcelona en profunditat. Pel que fa a les plagues, l’Ajuntament va optar per ampliar i intensificar el seguiment de les zones de risc afectades i va identificar les àrees problemàtiques, amb una actuació prioritària i específica en 10 punts dels 10 districtes.