Una família amb quatre menors denuncia que pot ser desnonada

El Sindicat de Barri del Poble Sec engega una bateria d’activitats per evitar que es faci efectiu el desallotjament

Roda de premsa de la Claudia i el Sindicat de Barri del Poble-Sec on ha explicat que està a punt de ser desnonada, juntament amb els seus sis fills i un nét. ACN

Una família vulnerable de Barcelona denuncia que s’enfronta a un desnonament amb data oberta des d’aquest dilluns i durant les properes dos setmanes. La Claudia, els seus sis fills i un nét –en total, quatre menors d’edat- podrien ser desnonats del pis on viuen al bari del Poble Sec “qualsevol dia i en qualsevol hora” des d’avui a les 9 del matí.

En roda de premsa davant de casa seva, el Sindicat de Barri del Poble Sec ha qualificat la situació de “demencial” i ha retret a la propietat, un gran tenidor, que no hagi volgut negociar. Els activistes han denunciat les “falses promeses” de Generalitat i govern espanyol en relació als desnonaments. Han programat activitats les properes dos setmanes per aturar el desallotjament.

Des del Sindicat han lamentat que no s’estigui oferint una alternativa habitacional “digna” a la Claudia i critiquen que només se li ofereixi un hostal durant deu dies des del desnonament, on no hi ha cuina, i on només podria dormir. Passats aquests deu dies, la Claudia es trobaria al carrer.

“Aquesta situació no es digna. Jo no tinc papers, però els meus fills són espanyols i tenen dret a un habitatge digne”, ha dit la Claudia, que ha assegurat que tota la situació està sent “un malson”. “Som moltes famílies en aquesta situació, tenim fills i hi tenim molt a perdre”, ha afegit.

L’afectada explica que des de fa uns dies l’Ajuntament ha atès la seva filla, que ja és major d’edat i sí que té els papers. Ara estan en negociacions per veure si compleix els requisits per ser inclosa a la mesa d’emergència. Amb tot, recorden que aquesta mesa té una llista d’espera de més de dos anys, de manera que tampoc els solucionaria la situació a curt termini.

Retrets a les institucions

Des del Sindicat han retret tant al govern espanyol com al Govern català que hagin fet decrets i lleis per evitar desnonaments a famílies vulnerables però que després es produeixin igualment. A més, també han demanat al Govern català que deixi d’enviar antiavalots per executar els desnonaments. D’altra banda, han exigit a l’Ajuntament de Barcelona que sancioni la gran tenidora de la propietat per no voler oferir un lloguer social.

“Denunciem les falses promeses de les institucions”, ha dit la Berta, portaveu del Sindicat, que ha afegit que els governs “estan fent veure que fan polítiques socials quan la gent que està aturant els desnonaments són els grups de defensa de l’habitatge”.
A més, han criticat que les institucions qualifiquin de violència la crema de contenidors durant les manifestacions contra l’empresonament de Pablo Hasel i han dit que el que sí que és violència és no arribar a final de mes o un desnonament amb data oberta en plena pandèmia.

Des del Sindicat han assegurat que la Claudia “es queda al barri” i han avisat que quan intentin desnonar-la “trobaran un poble en peu de guerra”. Per tal d’aturar el desnonament, els activistes han convocat activitats cada matí durant les properes dues setmanes per assegurar que sempre hi hagi gent a prop de l’habitatge. Faran des de concerts musicals fins a tallers diversos, així com diverses activitats culturals amb entitats del barri i sessions d’esport.

La situació de la Claudia

La Claudia viu amb els seus sis fills i un nét a un pis de menys de 50 m2 al carrer Radas de Barcelona, al Poble Sec. Segons explica, ella pagava puntualment el seu lloguer, fins que es va adonar que estava sent estafada i no ho pagava a la propietària de l’habitatge, sinó a una altra persona. La propietària va engegar el procediment perquè se la desnonés i no va acceptar que la Claudia li pagués el lloguer a ella ni li va voler oferir un lloguer social un cop començada la pandèmia.

El desnonament es va fixar pel mes de novembre, però el suport veïnal el va aconseguir aturar. Ara el desnonament està amb data oberta i es pot produir en qualsevol moment des d’aquest dilluns i durant els propers 15 dies.