Un respirador impulsat pel Consorci de la Zona Franca rep l’autorització per distribuir-se a tot l’estat

Leitat i HP, amb el suport del Parc Taulí i el Consorci de Terrassa, podran fabricar 50 aparells diaris

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
Pla curt del respirador de Leitat, aplicat a un pacient. ACN
El respirador de campanya Leitat1 ha funcionat correctament en les primeres proves realitzades amb pacients a la UCI de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell i es distribuirà imminentment a diversos hospitals de Catalunya. En poc més d’una setmana, el disseny del respirador, fruit de l’aliança entre el Consorci de la Zona Franca (CZFB), HP i Leitat (Tecnio),al costat del CatSalut, a través del Consorci Sanitari de Terrassa (CST) i l’Hospital Parc Taulí de Sabadell, és completament funcional. Així ho corroboren les primeres proves realitzades amb un pacient afectat pel coronavirus, que s’han dut a terme a l’Hospital Parc Taulí.

El respirador ha estat millorat des del prototip inicial mitjançant la incorporació de sensors volumètrics, sensors de pressió o alarmes d’oxigen, entre altres aspectes, per facilitar el seu ús per part de personal sanitari i garantir la seva funcionalitat durant un major període de temps en la respiració assistida de pacients greus amb coronavirus, i s’ha passat a anomenar Leitat 1.3

Després de les primeres proves satisfactòries amb humans, es va a dur a terme l’extensió de l’assaig clínic a tot Catalunya, començant una primera fase de manera imminent en diversos hospitals (Parc Taulí de Sabadell, Vall d’Hebron, Hospital de la Mar, Consorci Sanitari de Terrassa i Hospital General de Granollers) sota la coordinació del doctor Ricard Ferrer, director de l’UCI Vall d’Hebron i responsable del dispositiu UCI única de Catalunya.

Per a l’aprovació per part de l’Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris, es van dur a terme a Applus els assajos i optimitzacions, juntament amb els tècnics de Leitat, per garantir la seguretat dels respiradors, i permetre que l’AEMPS pogués finalment certificar el respirador i autoritzar-ne la utilització per contribuir a evitar el col·lapse de les urgències mèdiques.

Es tracta d’un respirador robust i compacte format per peces impreses en 3D amb la tecnologia d’HP Multi Jet Fusion (MJF) i dissenyat per a ser industrialment escalable, de manera que es pugui arribar a una producció diària de 50 unitats, a un cost deu vegades inferior al d’un respirador convencional.

Un cop obtingut el suport de les autoritats sanitàries, s’accelerarà la producció que es concentrarà i s’acoblarà a les instal·lacions de la Fundació Cares. Les peces seran impreses a les instal·lacions del CZFB comptant amb el suport de la 3D Factory Incubator i el Hub de 3D (IAM3DHUB). També s’hi ha sumat l’empresa BSH Electrodomèstics Espanya, i es mantenen contactes amb altres com Airbus amb qui s’està compartint coneixements i capacitats tècniques per al desenvolupament del projecte en el que acabarà sent una nova versió del respirador (Leitat2.0).

El respirador Leitat1 ha rebut diferents contribucions tant de particulars com d’empreses (entre les quals cal destacar les de Cellnex, Almirall i Col·legi Oficial de Metges de Barcelona i els seus promotors estan coordinant diferents col·laboracions amb altres projectes similars tant espanyols com internacionals.