Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

Els barcelonins i barcelonines creuen que s’està arribant al límit de la capacitat turística

Avatar photo

Per primer cop el nombre de veïns que creuen en aquestes limitacions és superior als qui opinen que cal continuar atraient més visitants

El 48,9% dels barcelonins creu que s’ha arribat al límit turístic a la ciutat, mentre que el 47,5% opina que cal atreure més visitants. Aquesta és una de les conclusions de l’informe d’activitat turística del 2016 que ha elaborat l’Ajuntament de Barcelona, on per primer cop les persones que parlen de límits superen les que creuen que cal créixer encara més.

La diferència és d’1,4 punts, però s’incrementa notablement en funció dels districtes i dels barris. Ho creuen més de la meitat dels veïns de Ciutat Vella, l’Eixample, Sarrià-Sant Gervasi i Gràcia. En el primer cas, el 65% opina que hi ha massa hotels al seu barri. De tota manera, el 86,7% dels barcelonins considera que el turisme, en general, és beneficiós per a la ciutat. Aquestes dades pertanyen al 2016, un any en què tots els indicadors turístics creixen a la ciutat: nombre de pernoctacions, passatgers de l’aeroport, creueristes, etcètera.

Per primer cop el nombre de veïns que creu que s’està arribant al límit de la capacitat per donar servei al turista està per sobre dels que opinen que cal continuar atraient més visitants. L’any 2015 aquest segon grup encara estava per davant amb un 52,8%. Els barcelonins que volen límits han anat creixent des del 2012, passant del 25% fins al 48,9 del 2016.

El regidor de Turisme, Agustí Colom, ha constatat que s’ha produït un canvi en la percepció de la ciutadania. Si bé és cert que hi ha una majoria que valora el turisme positivament, ha continuat, les dades també mostren que cal “disminuir l’impacte que té aquest fenomen sobre la ciutat”.

Segons l’informe, el 66,2% dels veïns diu que el turisme no afecta els preus, però aquest percentatge s’inverteix als barris amb més afluència de visitants, com el Gòtic i la Barceloneta, amb més del 80%; Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, amb més del 70%, i Gràcia i Sagrada Família, amb prop del 70%.

El 43,9% dels ciutadans valora positivament la gestió de l’Ajuntament en relació a aquest fenoment. Els que la valoren negativament representen el 23,6.

El nombre de turistes en establiments hotelers va fregar els 7,5 milions, un 5,6% més que el 2015. Les pernoctacions van arribar a les 19,5 milions. Es van registrar un 11,2% més de passatgers per l’aeroport i un 5,6 més de passatgers de creuers al port.

El monument més visitat torna a ser la Sagrada Família, amb un increment del 22,5% en els visitants. Van visitar el temple 4,5 milions de persones el 2016. El segon lloc d’interès és el Park Güell, que creix un 7,2, i el segueix el museu del Barça (+9%). També destaca el creixement de La Pedrera, amb un augment del 21,9%. En el costat negatiu, el Born Centre Cultural perd un 12,1% de visitants, el zoo un 3,9 i el Museu Picasso un 5,3%.

Pel que fa al perfil del turista, cal diferenciar entre els que dormen en hotels i els que no. Entre els primers, el grup principal és aquell que té entre 35 i 44 anys, que representa un 29,3%. En la segona categoria, el primer grup és el de les persones que tenen entre 25 i 34 anys, que suposen un 35,9%. Per nacionalitat, el 44% prové de la Unió Europea, el 35% de la resta del món i el 21% d’Espanya. La nacionalitat estrangera que més visita Barcelona és el Regne Unit (8,96), seguit d’Estats Units (8,41), França (8,39) i Itàlia (6,38). Els turistes valoren la ciutat amb un 8,7, una dècima més que l’any 2015.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Taula rodona sobre els refugiats a Móra d’Ebre

Notícia següent

Una ONG de Girona engega un projecte educatiu per a nens d’una escola rural d’Indonèsia

Notícies relacionades