Divendres 29 de novembre comença una nova edició de la tradicional Fira de Santa Llúcia, que organitza des de 1786 a Ciutat Vella l’Associació de la Fira de Santa Llúcia en col·laboració amb el districte. En la 238a edició, enguany, comptarà fins al 23 de desembre amb 215 parades d’arbres de Nadal, guarniments, artesania, pessebres, figures, tèxtil i articles de regal, entre altres, i aquestes parades s’ubicaran a l’avinguda de la Catedral.
Com ve sent tradició també s’hi realitzaran activitats familiars i lúdiques relacionades amb les tradicions nadalenques, com el dia del Tió Gegant, la Diada de les Tradicions – que enguany se celebrarà el 14 de desembre- o la Carassa de Nadal, el gegant nadalenc que reparteix dolços i llaminadures entre els més petits.
El Tió Gegant
S’instal·larà un tió gegant per a nenes i nens menors de 12 anys, per tal de complir amb la tradició de fer-lo cagar. Enguany se celebrarà els dies 30 de novembre, 1, 5, 6, 7, 8 i 15 de desembre, en horari d’11 a 13.30 h. i de 16.30 a 19.30 h, i el dia 14 en horari només de tarda, de 16.30 a 19.30 h. Cada nen i nena s’endurà un caramel i un fulletó amb una explicació de les tradicions de Nadal.
Enguany aquest tió fa 31 anys d’activitat ininterrompuda des de la seva primera activitat a la ciutat de Barcelona, davant de l’antic Can Jorba, a l’avinguda del Portal de l‘Àngel i a la Fira de Santa Llúcia.
La Diada de les Tradicions
En el marc de la Fira de Santa Llúcia de Barcelona, l’Associació de Firaires de Santa Llúcia, desenvolupa també des de fa 31 anys una Diada de les Tradicions i Costums Nadalencs a Catalunya, per recollir totes les mostres d’hivern relacionades amb les festes i tradicions i donar-les a conèixer a tothom que ho desitgi en una gran festa popular que se celebrarà en el Pla de la Catedral el dia 14 de desembre del 2024, durant tot el dia.
La Diada de les Tradicions s’inicia l’any 1993 amb la voluntat de donar a conèixer les tradicions populars del Nadal dins del marc d’una fira bicentenària que vol arribar més enllà de la senzilla creació del pessebre o del guarniment de la casa pel Nadal i que pretén lligar la cultura i el comerç d’una manera creativa i molt innovadora per aquelles dates, ara fa 31 anys. Aleshores va significar un veritable canvi en la forma de participar i fer entendre les fires i les activitats nadalenques. I avui dia manté l’objectiu de difondre i fer pedagogia a tota la ciutadania i visitants de la fira de les tradicions a la ciutat.
Desfilada de la Carassa de Barcelona o Carassa de Nadal
Recuperada l’any 1988 a la ciutat de Barcelona, la Carassa de Barcelona o de Nadal desfila i llença caramels a la mainada. Les actuacions de la Carassa de Nadal són els dissabtes i els diumenges durant la Fira de Santa Llúcia a les dotze del migdia, quan escup caramels a nenes i nens, per tant és duran a terme els caps de setmana del 30 de novembre a l’1 de desembre, i els del 14-15 i 21-22 de desembre.
El dissabte 14 també hi haurà una sortida especial de la Carassa de Nadal durant la Diada dels Costums i les Tradicions, acompanyada de l’actuació de l’Esbart Català de Dansaires.