Traslladen els lleons del Zoo de Barcelona

L'objectiu del nou espai és millorar el benestar animal i ser un recurs pedagògic

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
Noves instal·lacions al Zoo de Barcelona dedicades a la Sabana del Sahel. Foto: Ajuntament de Barcelona.

El grup de lleons del Zoo de Barcelona s’ha traslladat a la nova instal·lació ubicada a zona del bioma Sabana-Sahel, que comparteixen amb les girafes i les elefantes i altres especies. El nou espai dels lleons ocupa 2.000 metres quadrats que inclouen 400 metres de dormitoris. Està constituït per dunes i roques d’aspecte similar a les zones muntanyoses sahelianes; incloent-hi, una zona amb aigua que recrea els espais d’aigua característics de la zona representada. També hi ha un petit salt d’aigua que es posa en funcionament durant el període de pluges del Sahel. Els tres lleons de 16 anys i el de 4 s’han adaptat bé al seu nou habitat sahelià, segons informa l’Ajuntament de Barcelona en un comunicat.

El lleó (‘panthera leo’) es troba en situació vulnerable segons la llista vermella de la UICN i pateix un declivi possiblement irreversible a l’Àfrica, on les seves poblacions no són viables fora de les reserves i els parcs nacionals.

Entre les seves principals amenaces es troben la caça indiscriminada per a l’autodefensa dels humans i la ramaderia, la pèrdua i fragmentació dels hàbitats, i la falta de preses. Al Sahel, n’hi ha poblacions petites i disperses i està extint en moltes de les seves zones de distribució saheliana original.

Fa anys que el Zoo de Barcelona treballa per la conservació de la biodiversitat de la Sabana del Sahel i la divulgació i sensibilització dels seus valors naturals. Ha inclòs aquest espai en el pla estratègic i treballa ja en les últimes fases de l’obra d’un gran complex dedicat a l’ecosistema sahelià.

Ubicat al cor del Zoo, aquest complex acull elefants, girafes, lleons, gaseles dorcas i mangostes. Recrea també la vegetació i orografia d’aquest ecosistema predominantment pla i amb predomini de les acàcies, les gramínies i algunes euforbiàcies, i utilitza plantes originàries o altres espècies que ajuden a reproduir-ne el paisatge, gràcies a la col·laboració amb el Jardí Botànic de Barcelona.