Suspès el desnonament amb data oberta d’una família amb menors al Poble-Sec

La propietat es compromet a aturar-lo fins el 30 d'abril, quan l'Ajuntament els oferirà un habitatge temporal

La Clàudia rebent el suport d'una veïna del barri del Poble-sec. ACN

Suspès el desnonament amb data oberta de la Claudia i els seus cinc fills i un net –quatre d’ells menors- del pis on viuen al Poble-Sec. La propietat de l’habitatge s’ha compromès a aturar el desallotjament fins el 30 d’abril després que l’Ajuntament de Barcelona s’hagi compromès a garantir la sortida de la família abans d’aquesta data.

L’Ajuntament els ajudarà a gestionar un expedient a la Mesa d’Emergències del Consorci de l’Habitatge –que té uns tres anys de llista d’espera-, i fins que no se’ls assigni l’habitatge, se’ls oferirà un allotjament temporal en una zona propera a on vivien fins ara.

En declaracions a l’ACN, la Claudia ha agraït el suport que li ha permès “guanyar la batalla” però ha recordat que “encara hi ha moltes famílies en la mateixa situació que no han aconseguit guanyar”. De fet, ha qualificat la situació de “tortura psicològica” i ha dit que aquest “malson” no el desitja a ningú.

La Claudia ha celebrat que se li ofereixi un habitatge alternatiu i ha recordat que, fins ara, només se li havia ofert la possibilitat d’anar a un alberg durant 15 dies i sense tenir cuina. Tot i la millora en el tracte, la Claudia remarca que tot això “no hauria passat si tothom hi hagués treballat abans”.

Per la seva banda, la regidora d’Habitatge, Lucía Martín, ha assegurat que ja fa molts mesos que es treballa en aquest cas i ha negat que hagin anat “a última hora”. Ha dit que s’han trobat “en una negativa reiterada” de la propietat a negociar, i que després d’interpel·lar tant la jutgessa com la propietat i amb la pressió veïnal finalment s’ha accedit a negociar. “No és que no s’hagi fet res fins l’últim moment, sinó que a l’últim moment la propietat ha reaccionat”, ha insistit.

Martín ha celebrat que s’hagi pogut aturar el desnonament i ha garantit que la Claudia i la seva família podran tenir un habitatge “digne” i “el més a prop del barri possible”, que podria ser un apartament o un pis turístic.

La regidora ha qualificat d”inexplicable” que la jutgessa s’hagi negat a aplicar la moratòria dels desnonaments en el c as de la Claudia i la seva família tot i complir tots els requisits.

Demanen a les administracions “que es posin les piles”

Durant una celebració davant del pis de la Claudia i els seus fills, on s’ha organitzat un brindis simbòlic per la “victòria”, la Sílvia, activista del Sindicat de Barri del Poble-Sec, ha celebrat que s’hagi aconseguit aturar el desnonament però recorda que els desnonaments amb data oberta “són una total agonia”. A més, des del Sindicat es mostren durs amb el paper de les administracions en casos com el de la Claudia i lamenten que s’hagi hagut d’arribar fins a aquest punt, pel que demanen a les administracions que “es posin les piles”.

Des del sindicat confien que l’Ajuntament complirà el seu compromís d’oferir un habitatge temporal a la Claudia fins que resolgui la mesa d’emergència i ha assegurat que “sempre lluitaran per garantir que no els falta sostre”. “Si l’Ajuntament trenca la seva paraula ens trobaran de cara, com hem fet fins ara”, han advertit.

Habitatge temporal al barri

D’altra banda, el Sindicat del Barri del Poble-Sec han exigit que aquest habitatge de mitja durada sigui a prop de l’actual lloc de residència per assegurar que “no es trenquen els vincles comunitaris” que tenen amb el barri. “El meu món és aquí, al meu barri”, ha dit la Claudia, que ha recordat que els seus fills també estan escolaritzats a la zona.

La situació de la Claudia

La Claudia viu amb els seus sis fills i un nét a un pis de menys de 50 m2 al carrer Radas de Barcelona, al Poble Sec. Segons explica, ella pagava puntualment el seu lloguer, fins que es va adonar que estava sent estafada i no ho pagava a la propietària de l’habitatge, sinó a una altra persona. La propietària va engegar el procediment perquè se la desnonés i no va acceptar que la Claudia li pagués el lloguer a ella ni li va voler oferir un lloguer social un cop començada la pandèmia.

El desnonament es va fixar pel mes de novembre, però el suport veïnal el va aconseguir aturar. Des del 15 de març estava fixat un desnonament amb data oberta, que es podia produir qualsevol dia des del mateix 15 i fins als següents 15 dies.