Els Mossos desarticulen un grup especialitzat en robatoris a empreses i habitatges a Barcelona

Una de les persones arrestades és una dona que treballava com a personal de neteja en diversos domicilis i empreses

Els Mossos d’Esquadra han detingut quatre homes i una dona especialitzats en robatoris a empreses i habitatges a Barcelona. La dona treballava com a personal de neteja en diversos domicilis i empreses i amb la seva feina obtenia informació privilegiada dels llocs on treballava i la traslladava als lladres perquè poguessin cometre els robatoris. Els detinguts tenen entre 38 i 52 anys i són de nacionalitat equatoriana i colombiana. La investigació continua oberta i no es descarten altres detencions. La investigació té el seu origen el dia 17 de març d’aquest any quan tres homes van assaltar les oficines d’una empresa de neteja de Barcelona.

El propietari del negoci de seguida els va insistir en el fet que no hi pensava oposar cap resistència però els atracadors van actuar en tot moment amb violència alhora que intentaven lligar-lo amb unes brides de plàstic. Li van arribar a trencar la pistola simulada mentre el colpejaven amb l’objectiu d’intimidar-lo.

Espantat pel grau de violència exercida va aconseguir desempallegar-se dels assaltants i va poder fugir de l’empresa. Els atracadors només es van poder endur part dels diners abans de marxar precipitadament de la zona.

A partir de les indagacions realitzades, els agents van poder constatar que unes hores abans del robatori els lladres havien estat a les oficines i s’havien fet passar per operaris. El pretext era que volien demanar un pressupost, molt probablement per comprovar la quantitat de persones que hi havia a l’interior i poder preparar l’assalt.

Hi havia diversos elements que feien pensar als investigadors que es trobaven davant d’una bateria de delinqüents ja investigats en anteriors ocasions: el grau de violència exercida, el fet que es vestissin d’operaris amb l’objectiu de no aixecar sospites, l’ús de brides per lligar les víctimes i les descripcions facilitades per testimonis. A banda d’això, s’evidenciava que els atracadors disposaven d’informació detallada i privilegiada de l’empresa violentada, facilitada amb tota probabilitat per algú proper a les víctimes, en un rol delictiu conegut com a ‘santer’.

Les indagacions policials van corroborar aquesta hipòtesi de treball i els agents van identificar tant els autors materials de l’atracament com a la dona de la neteja de l’empresa, que els havia proporcionat informació imprescindible per a la comissió de l’assalt. Un dels atracadors havia estat investigat i detingut en anteriors ocasions per ser el presumpte líder d’aquesta bateria d’assaltants especialitzats.

La investigació també va revelar que tant el líder de la bateria com la ‘santera’ ja havien participat, com a mínim, en un altre robatori amb violència amb detenció il·legal, en aquest cas comès a l’interior d’un domicili a Barcelona l’any 2014. A més van poder acreditar que la ‘santera’ també va facilitar als assaltants informació de cinc domicilis o empreses en els quals havia treballat on els lladres hi van acabar irrompent fent ús de la violència o la força. Cal destacar que són llocs on treballava la dona i que no tenen res a veure amb l’empresa de la neteja on es va perpetrar el robatori que va originar la investigació.

D’altra banda, els investigadors van tenir coneixement d’un tercer robatori amb violència amb detenció il·legal que havia liderat l’atracador identificat, en aquest cas a finals de l’any 2016 en una associació cannàbica de Barcelona. En aquest cas els agents van poder acreditar la participació en l’assalt d’altres tres membres de la banda.

Durant els robatoris els lladres buscaven principalment diners, joies, dispositius electrònics o qualsevol objecte de valor. En el cas de l’assalt a l’associació cannàbica també es van endur un quilo de marihuana.

El líder de la bateria d’atracadors i la dona de la neteja van ingressar a presó provisional després de passar a disposició del jutjat d’instrucció en funcions de guàrdia de Barcelona el passat 9 de novembre. La investigació continua oberta i no es descarten altres detencions.