Reforços de Policia i Guardia Civil per recolzar els Mossos en el manteniment de l’ordre

El Ministeri afegeix que la decisió es pren per "donar compliment" a la instrucció de la Fiscalia Superior de Catalunya del 8 de setembre ordenant "activar les actuacions necessàries per impedir la celebració del referèndum il·legal

El ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, ha comunicat aquest divendres al conseller d’Interior, Joaquim Forn, que el govern espanyol ha decidit desplaçar a Catalunya unitats de reforç de la policia espanyola i de la Guàrdia Civil que tindran com a funcions la “vigilància de l’espai públic”, el “manteniment de l’ordre” i actuar “en cas que es mantingués el referèndum il·legal”. Segons un comunicat del Ministeri, en la carta Zoido concreta que aquestes unitats “actuaran en suport” dels Mossos d’Esquadra, que és el cos que s’encarrega d’aquestes funcions. El Ministeri afegeix que la decisió es pren per “donar compliment” a la instrucció de la Fiscalia Superior de Catalunya del 8 de setembre ordenant “activar les actuacions necessàries per impedir la celebració del referèndum il·legal”.

21931214_10215184948324832_213825338_o

El Govern denuncia que l’Estat està preparant el terreny per intervenir els Mossos i assumir-ne el comandament

El conseller d’Interior, Joaquim Forn, denuncia que el govern espanyol està preparant el terreny per intervenir els Mossos d’Esquadra i assumir-ne el comandament. Forn ha revelat que aquest dijous es va produir una reunió a la fiscalia amb representants dels cossos de seguretat i en què el director del gabinet de coordinació d’estudis de la secretaria d’estat de seguretat, Diego Pérez de los Cobos, va deixar anar que el govern espanyol té la intenció d’aplicar l’article 46 de la llei de forces i cossos de seguretat de l’Estat del 1986. Aquest article estableix que “si en una actuació concreta concorren simultàniament membres o unitats de les forces de seguretat de l’Estat i de la policia de la comunitat autònoma, seran els primers els que assumiran la direcció de l’operació”.

Segons ha explicat Forn, en la reunió que es va celebrar a la fiscalia, Pérez de los Cobos ja va avançar la possible aplicació de l’article 38.2 de la llei de forces i cossos de seguretat de l’Estat, tal com recull la carta del ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, enviada aquest divendres en què anuncia que es desplaçaran a Catalunya unitats de reforç dels cossos de seguretat de l’Estat en aplicació, precisament, d’aquest article.

21935301_10215184948004824_623483337_n

Però segons el conseller de l’Interior, el membre de la secretaria d’estat de seguretat va anar més enllà i també va apuntar la possibilitat d’aplicar l’article 46 d’aquesta mateixa llei. Un fet que en cas de produir-se suposaria, segons Forn, una “intervenció directa de la policia catalana”.

“S’ha fet amb la hisenda catalana i ara es vol fer amb la policia”, ha denunciat per després afegir que es donaria una situació de “clara vulneració de competències de la policia de Catalunya”.

Davant d’un escenari d’intervenció dels Mossos, Forn ha defensat que el Govern té competències respecte tot el que té a veure amb l’ordre públic i que l’executiu vol continuar exercint-les. Així mateix ha admès que una intervenció podria provocar un trencament del cos dels Mossos.

21935712_10215184947604814_252191380_n

Resposta a la carta de Zoido

Forn té previst respondre la carta del ministre Zoido aquest mateix divendres a la tarda. En la missiva, el conseller d’Interior li replicarà que no cal que s’enviïn més agents dels cossos de seguretat de l’estat a Catalunya perquè els Mossos han demostrat que són capaços de fer front als moments que s’estan vivint a Catalunya. “Creiem que amb els efectius dels Mossos tenim efectius suficients per afrontar els pròxims dies fins a l’1 d’octubre amb plena tranquil·litat. No necessitem ni cossos de la Guàrdia Civil ni de la policia espanyola”, ha afirmat.

Forn també ha negat que s’estiguin produint mobilitzacions “tumultuoses”, tal com diu Zoido en la seva carta, i ha reivindicat que les concentracions ciutadanes són “festives, reivindicatives i sempre pacífiques”. I en aquest context, ha qualificat de “gran irresponsabilitat” que el govern espanyol intenti construir un relat “per després prendre determinades actuacions”.

Plans d’actuació per impedir l’1-O

Forn ha revelat que el fiscal superior de Catalunya va enviar el passat 14 de setembre una segona instrucció a Mossos, Guàrdia Civil i policia espanyola en què se’ls demana que redactin plans d’actuació per “impedir la celebració del referèndum”. Aquesta mateixa instrucció estableix que “l’execució dels plans d’actuació definitius es portaran a terme per decisió d’aquesta autoritat i sota la seva coordinació”, és a dir, de la Fiscalia.

Davant d’aquesta situació, Forn ha denunciat que el fiscal no es pot convertir en “cap de la policia”, tal com estableix la instrucció número 1/2008 de la Fiscalia General de l’Estat, sobre la direcció pel Ministeri Fiscal de les actuacions de la policia judicial.