Protecció Civil farà un simulacre químic aquest dimecres a Barcelona

Barcelona: Barcelona, Olesa de Montserrat, Esparreguera, Abrera, Martorell, Sant Andreu de la Barca, Castellbisbal, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, el Prat de Llobregat, Sant Joan Despí, Cornellà de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Cervelló, Viladecans, Granollers, Canovelles, Montornès del Vallès, Sant Celoni i Gualba

0
1464

Protecció Civil de la Generalitat provarà dimecres 25 d’octubre, a partir de les 10.00 hores fins al migdia, l’efectivitat del so i cobertura de les sirenes de la xarxa d’alarmes adscrites al Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya PLASEQCAT de Protecció Civil de la Generalitat que serveixen per alertar la població en cas d’accident químic.

En concret, a les 10.00 h s’activarà en alerta les sirenes del Sector Químic del Llobregat-Vallès Occidental i Bages fins les 10.10 h que es finalitzarà l’alerta. Els municipis on s’activarà el simulacre són:

 • Olesa de Montserrat: Policia Local i Carrer Ripollès
 • Esparreguera: no hi ha sirena física però escoltaran el so de la d’Olesa de Montserrat
 • Abrera: Parc de l’Església i Urbanització Les Carpes
 • Martorell: Club Natació Martorell; Pistes Atletisme (Torrent de Llops); Centre Cultural Martorell i Recinte Ca n’Oliveras
 • Sant Andreu de la Barca: Ajuntament
 • Castellbisbal: Urbanització Costablanca
 • Castellgalí: Polígon Pla del Camí

Cap a les 10.20 h es rependran en alerta les sirenes del Sector Químic del Vallès Oriental-Vallès Occidental fins les 10.30 h que s’activaran les sirenes en fi d’alerta. Els municipis d’alerta són:

 • Granollers: Polígon Congost (El Palou); Parc Lledoner i aparcament MMPP ADIF
 • Canovelles: no hi ha sirena física però escoltaran el so de la de Granollers
 • Montornès del Vallès: Turó de les Tres Creus

A les 11.00 h s’activarà en alerta les sirenes del Port de Barcelona i la Zona Franca fins les 11.10 h:

 • Barcelona: Port (Cruïlla C/ Y amb C/ nº4, Moll Inflamables. Davant ENAGAS i Ctra. Circumval·lació Km2,2); Zona Franca (Cruïlla C/ E amb C/ 3 i Cruïlla C/ 50 amb C/ 4)

Finalment, a les 12.00 h d’activaran les sirenes en alerta al Sector Químic Llobregat-Barcelonès. Els municipis en alerta són:

 • Sant Feliu de Llobregat: Plaça Alfonso Comín
 • Sant Joan Despí: Av. Barcelona cantonada amb C/ Sant Martí de l’Erm i Instal·lacions TRAM
 • Sant Boi de Llobregat: Parc Torre del Sol; Edifici l’Olivera i Edifici Centre de Serveis
 • Cornellà de Llobregat: Edifici Ajuntament i Almeda
 • Santa Coloma de Cervelló: Rotonda accés Colònia Güell
 • El Prat de Llobregat: Edifici Ajuntament i Residència gent gran Onze de Setembre
 • Viladecans: Parc de la Torre Roja
 • Hospitalet de Llobregat: Edifici Ajuntament; Escola Educació Especial l’Estel – Can Bori i Bellvitge (Parc Rambla Marina)

Aquesta prova, que es realitza dos cops l’any, serveix per comprovar el funcionament de les sirenes (si sonen bé i la zona en que es pot escoltar bé el so, ja que pot variar en funció del vent i altres factors) i també per familiaritzar a la ciutadania amb el so d’avís de risc químic i els consells a seguir en cas d’accident real.

L’alarma (so d’alerta) consta de tres senyals ondulants d’un minut de durada separats per silencis de cinc segons. Per saber que ja ha finalitzat el risc químic la població sentirà el so de final d’alerta, un senyal continu de 30 segons de durada.

Durant la prova de divendres, Protecció Civil de la Generalitat farà un enviament de missatges massius a través de l’aplicació per a mòbil gencat.mobi/pcivil per avisar a la ciutadania subscrita a aquest canal de l’activació de la sirena de cada zona, tal com es faria en el cas d’un accident químic real. També s’informarà a través del Twitter @emergenciescat (amb més de 207.000 seguidors) de l’activació de les sirenes a cada municipi, com es faria en cas d’accident real, a través del #ProvaSirenes.

Com en anteriors edicions, el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT de Protecció Civil enviarà un SMS a les persones sordes de Catalunya que viuen en zona de risc químic amb la finalitat d’ajustar els avisos a la seva discapacitat. També es farà una trucada de veu automàtica a les persones de la zona de Campredó que no disposen d’altre mitjà d’avís de risc químic.

Més accions durant la prova de sirenes
El CECAT de Protecció Civil de la Generalitat s’ha coordinat amb el telèfon d’emergències 112 de forma que les trucades que es rebin de ciutadans que han escoltat les sirenes es passin al telèfon d’informació 012 per tal de conèixer des on s’escolten, si el so se sent correctament, etc.

És important recordar que si us trobeu dins un edifici potser no sentireu el so de les sirenes, ja que estan pensades per avisar les persones que són a l’exterior dels edificis. En aquest cas, us podeu assabentar a través de l’aplicació per al mòbil de Protecció Civil gencat.mobi/pcivil, de les xarxes socials (@emergenciescat), dels mitjans de comunicació, etc.

Distribució de material divulgatiu imprès
Per a la prova d’avui s’han repartit 63.000 fullets i 6.000 cartells en català. També s’han repartit 25 cartells en aranès al municipi de Les.

La majoria d’aquest material s’ha repartit entre els ajuntaments que tenen sirenes al seu terme municipal, així com a les entitats Port de Barcelona, Zona Franca i Mercabarna, que han fet difusió entre les indústries, usuaris i col·laboradors.

Informació als centres educatius
D’acord amb el Servei de Prevenció de Riscos Laborals del Departament d’Ensenyament, s’ha informat sobre la prova de sirenes i s’ha demanat la seva participació realitzant simulacres de confinament als centres escolars. A hores d’ara, un total de 57 centres escolars amb més de 23.000 persones, entre alumnes i personal docent, de les zones on hi ha les sirenes de risc químic han confirmat que aprofitaran la prova per fer un simulacre de confinament.

Finalment, per aquest exercici es manté la pàgina web específica sobre la prova de sirenes dins el web de consells sobre el risc químic interior.gencat.cat/riscquimic i que és encapçalada per un vídeo explicatiu sobre què fer en cas d’accident químic. En aquest web s’hi pot trobar el material informatiu de la prova en diversos idiomes i també la cronologia de l’exercici.

Tancar-se en un edifici, la mesura més segura en cas d’accident químic
En cas d’accident químic, la mesura de protecció més segura és confinar-se a l’edifici més proper i quedar-s’hi fins a la finalització de l’avís, tancant portes i finestres i apagant la ventilació, en cas que estigués engegada, per evitar l’entrada de possibles gasos tòxics. També és molt important que no es vagin a buscar els nens a l’escola o els avis al casal o residència (els responsables d’aquests centres estan formats per actuar en cas d’emergència).

Altres mesures de protecció són no utilitzar el telèfon mòbil si no és imprescindible perquè no es col·lapsin les línies i, si ens trobem dins d’un vehicle quan sentim l’alarma d’avís, no quedar-nos a l’interior del vehicle perquè no és un espai estanc segur. Hauríem d’abandonar el cotxe i tancar-nos dins l’edifici més proper.

FER UN COMENTARI