Mig milió de persones participa a la manifestació de Barcelona contra el terrorisme

La marxa s'ha fet sota el lema 'No tinc por' i ha estat encapçalada per una representació dels serveis públics que van treballar en els atemptats de Barcelona i Cambrils

Anuncia aquí la teva empresa – La Ciutat – 728×120
Unes 500.000 persones han participat a la manifestació de Barcelona contra el terrorisme i de record a les víctimes, segons ha informat la Guàrdia Urbana de la capital catalana. La marxa s’ha fet sota el lema ‘No tinc por’ i ha estat encapçalada per una representació dels diversos serveis públics que van treballar en els atemptats de Barcelona i Cambrils. El recorregut s’ha fet des dels Jardinets de Gràcia fins a plaça Catalunya on hi ha hagut un breu acte a càrrec de l’actriu Maria Rosa Sardà i l’activista Míriam Hatibi que ha servit per posar de manifest el clam contra el terrorisme. Les autoritats polítiques i institucionals anaven en una segona fila amb el president Carles Puigdemont, el rei espanyol Felip VI o el president espanyol, Mariano Rajoy entre d’altres. Un cop ha acabat l’acte, la capçalera de representants polítics i institucionals s’ha desfet, i el rei Felip VI i el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, han estat novament escridassats quan abandonaven la zona.

“No permetrem que ens venci el terrorisme”

No permetrem que ens venci el terrorisme”. Així de contundent s’ha mostrat l’activista del col·lectiu Ibn Batuta Míriam Hatibi a l’acte final de la manifestació contra el terrorisme, la guerra i la venda d’armes que ha concentrat centenars de milers de persones al passeig de Gràcia aquest dissabte. Hatibi i l’actriu Maria Rosa Sardà han fet un seguit de parlaments breus intercalant el català i el castellà en què han remarcat el missatge ‘No tenim por’ i han parlat de solidaritat, de condol amb les víctimes, o dels intents dels terroristes de trencar el model de convivència de la societat occidental. “Quan ens colpegen estem més units que mai des de la diversitat de cultures i creences”, ha afirmat Hatibi. També han fet crides en contra la islamofòbia, l’antisemitisme “i qualsevol altra forma de racisme”.
Després de recordar que són “molts milions de persones els que defensen la pau”, i que si la ideologia dels terroristes és la mort “la nostra és una mostra decidida per la vida”, Sardà i Hatibi han acabat els parlaments amb fragments de poemes de Federico Garcia Lorca i Josep Maria de Sagarra, a banda de amb ‘El cant dels ocells’ de Pau Casals, interpretat per Peter Thiemann, violoncel·lista de l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu, i Guillem Gràcia, estudiant de violoncel. Tots els parlaments han estat traduïts al llenguatge dels sords per una intèrpret que també era a l’escenari.

Sardà i Hatibi han estat les encarregades de fer unes lectures especialment escollides per a l’ocasió, amb la col·laboració de Lluís Pasqual, director del Teatre Lliure. L’actriu que va protagonitzar ‘La Rambla de les Floristes’, de Josep Maria de Sagarra, i Hatibi, una de les persones que en els darrers dies s’ha sentit cridar més fort a favor de la convivència, han estat triades per exercir de veu de la ciutat en aquest acte de rebuig a la barbàrie terrorista, que s’ha convertit també en un clam contra la venda d’armes i contra les guerres.

Després dels parlaments, Thiemann i Gràcia han tancat l’acte intepretant amb els seus violoncels ‘El Cant dels Ocells’, tema que Pau Casals va convertir en símbol de pau i llibertat. Durant l’audició s’han projectat imatges de com ha viscut la ciutadania els dies posteriors a l’atac.

L’escenari s’ha guarnit amb decoracions florals del Gremi de Floristes de Catalunya. El fons de l’escenari estava conformat per la paraula ‘Barcelona’ escrita en vermell amb la lletra ela en negre a manera de crespó, obra del dissenyador gràfic Frederic Amat, acompanyada del lema de la manifestació ‘No tinc por’ en diferents idiomes.