L’IPHES presenta dos nous tallers experimentals enfocats pels infants

“Els primers pagesos” és un taller que impartirà l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) dilluns 22 d’octubre a les 17:30 h, a la Biblioteca Ramón Bosch de Noya, a Sant Sadurní d’Anoia. Està adreçat a nens i nenes a partir dels 7 anys i forma part del projecte Bibliolab de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona.

El taller pren com a punt de partida fragments de la publicació “L’aventura de la vida”, d’Eudald Carbonell i Pilarin Bayés (Editorial La Galera). El període en què se centra és el Neolític, quan els humans vam aprendre a domesticar els animals i les plantes, és a dir, quan vam esdevenir pagesos i ramaders. Es tracta d’un episodi crucial de la humanitat durant el qual sorgeixen la ramaderia, l’agricultura, la ceràmica, la pedra polida, l’art, l’hàbitat, el món funerari i la mineria.

“Els primers pagesos” és un taller pràctic on s’ensenya com era aquest període a través d’imatges i amb el recolzament de reproduccions arqueològiques. També s’elaboraran in situ recipients ceràmics, aplicant les tècniques del Neolític, quan es feien a mà, doncs llavors encara es desconeixia el torn. Cada participant farà el seu propi vas i el podran prendre cap a casa.

Els BiblioLabs són tallers d’experimentació científica, artística i tecnològica adreçats a totes les edats. A cada taller, d’una hora i mitja aproximadament, els participants assoleixen coneixements de diferents temàtiques i poden posar en pràctica tècniques i experiments de la mà de professionals de diferents àmbits i sectors. Aquest programa està impulsat per la Diputació de Barcelona, institució amb la qual l’IPHES ha encetat una nova línia de col·laboració i l’ha convertida en “partner” científic.

D’altra banda, l’IPHES també realitzarà el taller “Un viatge de milions d’anys”, adreçat a nens i nenes de sobre els 10 anys d’edat, dimecres 24 d’octubre a les 17:30 h a la Biblioteca Josep Janés de l’Hospitalet de Llobregat. Aquesta activitat es realitza en el marc del Projecte Bibliolab de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona

A partir de la lectura de petits fragments seleccionats del llibre “L’aventura de la vida”, d’Eudald Carbonell i Pilarin Bayès (Editorial La Galera) s’introdueix als infants en una sèrie de conceptes sobre la prehistòria, cosa que es reforça mitjançant una explicació didàctica, amb suport visual d’imatge i text, i de reproduccions científiques de materials que els nens i nenes poden manipular, i a través dels quals es fomenta el procés d’observació i deducció dels participants, base del mètode científic.

L’activitat continuarà amb un taller pràctic relacionat, on els infants descobriran com eren algunes de les primeres evidències d’art, quins motius pintaven i com elaboraven les primeres pintures conegudes; ho faran posant-t’ho en pràctica i l’objecte elaborat el podran prendre.

En aquest context, els tallers de l’IPHES pretenen acostar als infants de manera lúdica, a la lectura i continguts de llibres divulgatius sobre àrees de coneixement sovint desconegudes, com són les derivades de la recerca científica en prehistòria i evolució humana, així com fomentar alhora la lectura. També es vol apropar la recerca i el coneixement científic en edats primerenques, i promoure’n l’interès per la ciència. Això es fa sempre de la mà de membres de l’IPHES, un centre referent mundial en l’estudi de l’evolució humana.