Les concentracions davant la Guàrdia Civil obliguen tallar la Travessera de Gràcia

Escridassades i proclames d'una i altra banda marquen la convocatòria, en què no hi hagut incidents i que ha reunit en total unes dues-centes persones

Amb el lema ‘No fareu callar la veu del poble’, la CUP-CC ha convocat aquest dilluns al migdia una concentració davant la caserna de la Guàrdia Civil situada a la Travessera de Gràcia de Barcelona. És aquí, al número 291-293, on membres del cos de seguretat han interrogat en els darrers dies alts càrrecs i treballadors del Govern en relació a la convocatòria i organització del referèndum de l’1-O. Els organitzadors, però, no estaven sols. També s’ha ‘contraprogramat’ al mateix indret una altra concentració, en aquest cas per donar suport a la tasca de la Guàrdia Civil, i que s’ha convocat a través de les xarxes socials amb l’etiqueta #Amblaguardiacivil. Un ampli dispositiu policial dels Mossos d’Esquadra ha custodiat l’entrada de la caserna, fet que ha obligat a tallar la Travessera de Gràcia entre el carrer Roger de Flor i Nàpols. Un i altre bàndol aplegaven un centenar de persones cadascun.
Els primers en arribar han estat els manifestants ‘espanyolistes’, la majoria dels quals venien a títol individual, com és el cas de José Vargas, president de l’Associació Catalana de Víctimes del Terrorisme i víctima de l’atemptat d’Hipercor. “Sóc aquí per donar suport a la Guàrdia Civil, perquè gràcies a ells i a altres cossos de seguretat de l’Estat hem pogut acabat amb la xacra del terrorisme d’ETA en aquest país”, ha dit als periodistes.

Vargas ha recordat que la convocatòria és a favor de les forces de seguretat, inclosos els Mossos d’Esquadra “que també compten amb una víctima d’ETA, l’agent Santos Santamaría, mort en un atemptat amb cotxe bomba a Roses, l’any 2001. “La Guàrdia Civil és un cos que ha patit molt per culpa dels assassins, amics dels que s’estan manifestant a l’altra banda”, ha denunciat. De fet, les referències etarres i també per el qüestionat govern de Maduro a Veneçuela han estat llençades pels manifestants contra els independentistes.

En la concentració espanyolista ha aparegut un grup que duia una bandera falangista i en diverses ocasions han fet la salutació feixista alçant el braç dret. “Nosaltres defensem ser constitucionals i la legalitat vigent i volem separar-nos de qualsevol declaració que no vagi en aquesta direcció”, ha dit el president del moviment cívic ‘España y Catalans’, sobre la presència d’aquest grup.

Sota l’etiqueta #Amblaguardiacivil, la convocatòria també ha aplegat representants d’entitats com ‘Professors pel Bilingüisme’ o el Moviment Cívic 12 d’Octubre. També s’ha vist a l’exfundador i expresident de la Plataforma per Catalunya, Josep Anglada. A banda de proclames que han cridat com “Catalunya lliure de separatistes”, “Visca Espanya”, “Puigdemont colpista” o “Visca la Guàrdia Civil”, també s’ha estripat una bandera estelada on prèviament s’havia pintat el número ‘155’ en referència a l’article de la Constitució sobre l’autonomia de les comunitats. Un equip de TV3 ha estat increpat pels espanyolistes durant una connexió en directe i també ha rebut escridassades al fotoperiodista Jordi Borràs, amenaçat en diverses ocasions per l’extrema dreta.

La CUP destaca l’èxit de la convocatòria

D’altra banda, més d’un centenar de persones han participat a la convocatòria de la CUP i han cridat consignes a favor de la independència de Catalunya. “Votarem”, “Sense desobediència, no hi ha independència” o “Fora feixistes dels nostres barris” han estat algunes de les frases que s’han sentit. També s’ha cantat l’himne dels Segadors.

“En fem una valoració molt positiva perquè hem assolit el nostre objectiu, que era fer una concentració pacífica, democràtica davant la Guàrdia Civil per tal de llançar un missatge molt clar: Que rebutgem absolutament aquesta actuació de la Guàrdia Civil”, ha apuntat el diputat al Parlament Carles Riera. “L’actuació de la Guàrdia Civil no només és irregular, sinó absolutament antidemocràtica, en connivència amb la judicatura espanyola i amb l’estat espanyol”, ha afegit.

En la concentració estaven presents també els diputats Benet Salellas, Mireia Vehí, Anna Gabriel així com Eulàlia Reguant i Maria Rovira, del grup municipal CUP-Capgirem Barcelona. Mitja hora després de la seva arribada, els independentistes han anat marxat del lloc i, amb to burleta, s’han acomiadat dels concentrats de la banda contrària saludant amb la mà. “La manifestació feixista que ha vingut a donar suport a la Guàrdia Civil demostra que, en tot cas, la por ha canviat de bàndol”, ha indicat Riera. Tot i els moments de tensió, no s’han registrat incidents destacables en cap de les dues protestes.