L’Ajuntament de Barcelona va registrar reclamacions de devolució de la plusvàlua per valor de 36 MEUR durant el 2016

El consistori estudia l'impacte que tindrà la sentència del TC però espera que l'Estat reguli primer com aplicar-la

L’Ajuntament de Barcelona va registrar durant el 2016 reclamacions de devolució de la plusvàlua per valor de 36 MEUR. Es tracta de recursos, presentats majoritàriament per empreses immobiliàries, per operacions on no es produïa un guany en la venda. El consistori està estudiant ara la sentència del TC que anul·la aquest impost si l’immoble en qüestió es ven amb pèrdues. Els tècnics analitzen l’impacte que tindria per a l’Ajuntament, però fonts municipals avisen que és imprescindible que primer l’Estat reguli les indefinicions de la sentència, com per exemple com es calcula el preu de compra i venda, el valor de les escriptures o el valor de mercat. També adverteixen que cal compensar els ingressos que els ajuntaments deixaran de percebre.

L’Ajuntament va recaptar uns 170 MEUR per aquest concepte durant el 2016, però cal diferenciar quin percentatge correspon al pagament de plusvàlues quan la venda s’ha realitzat amb beneficis i quin correspon a operacions amb pèrdues.

El líder del grup popular al consistori, Alberto Fernández Díaz, ha demanat al govern que creï una oficina d’assessorament i suport als barcelonins que demanen el retorn de la plusvàlua negativa. Al seu parer, cal habilitar una partida per efectuar aquest pagament. Segons ha explicat, es van presentar un total de 644 reclamacions de devolució l’any passat.

També el regidor no adscrit de Demòcrates, Gerard Ardanuy, ha demanat al govern que no cobri més plusvàlues en vendes sense benefici i instauri un sistema de devolució ràpida d’aquests ingressos, indeguts segons la sentència del TC.