Barcelona consciencia de l’ús cívic de la platja

Amb una escultura d'art reciclat amb residus recollits per Sant Joan

0
411

L’Ajuntament de Barcelona ha construït una escultura d’un dofí de sis metres a la platja de Somorrostro. La figura marítima ha estat creada a partir d’art reciclat amb residus generats i recollits durant Sant Joan. L’acció es va fer amb els usuaris de les platges per conscienciar la ciutadania de l’ús cívic de la zona i per primera vegada es van separar els envasos de la resta de residus durant la nit de la revetlla. Aquesta activitat forma part de l’Estratègia de Residu Zero que l’Ajuntament està impulsant i que també ha implantat l’ús del got retornable a les platges de Barcelona per a reduir l’impacte ecològic i les deixalles. El got reutilitzable, amb un disseny propi de cada local, funciona amb un pagament previ d’un euro i qui vulgui pot retornar-lo per recuperar el dipòsit inicial. Això aconsegueix dotar de valor el got i així poder evitar que s’abandoni.
L’escultura ha estat creada per ProArtso i els artistes Nadia Cheveste, Omar Gallizia i Silvana de Armas i representa el fons marí mediterrani amb diversos elements de fauna i flora: coralls, pops, tortuga, cavallet de mar, banc de peixos i, com a figura principal, un dofí. Del 28 de juny al 7 de juliol, de les 11.00 h a les 19.00 h, hi haurà un punt d’informació al costat de l’escultura on s’implicarà la ciutadania amb la necessitat de tenir cura de les platges i es facilitaran consells i bons hàbits per a una bona gestió de residus. Un cop desmuntada, la figura marítima servirà per a les activitats de conscienciació que organitza el Centre de la Platja.

Pel que fa al got reutilitzable, l’objectiu és erradicar el got d’un sol ús. Amb el got reutilitzable, el residu que genera el got de plàstic d’un sol ús desapareix i se substitueix per un nou objecte amb molts usos. La clau de la sostenibilitat del sistema és la reutilització del got. El comissionat d’Ecologia, Frederic Ximeno, ha explicat que el 65% dels residus recollits de la revetlla de Sant Joan són envasos i aquestes dades motiven a fer la recollida separada d’envasos i rebuig a totes les platges de Barcelona i, fins i tot, a ampliar la recollida selectiva a altres fraccions. ”Tots els usuaris de la ciutat som responsables de la neteja i dels residus que es deixen”, ha expressat Ximeno.

L’operació de neteja posterior a la revetlla va recollir vint tones de residus i escombraries acumulats a la sorra, una tona més que l’any passat. El dispositiu especial de l’Ajuntament ha col·locat 1.500 papereres i 84 contenidors addicionals però segueix sent una xifra que augmenta cada any.

FER UN COMENTARI