S’inaugura el nou Casal de Gent Gran de la Trinitat Vella, al districte de Sant Andreu

El barri de Trinitat Vella, al districte de Sant Andreu, obre les portes del nou Casal de Gent Gran, un equipament de proximitat que ofereix a les persones grans del barri un espai de relació i d’intercanvi amb una àmplia oferta d’activitats lúdiques per fomentar l’envelliment actiu i la participació activa en la comunitat. Aquest dijous i divendres s’han programat visites concertades per al veïnat i les entitats del barri i al setembre s’iniciarà l’activitat regular.

L’equipament, ubicat als locals de la planta baixa de la carretera de Ribes 85-87, s’inaugura després de nou mesos d’obres i reacondicionament de l’espai, i ha suposat una inversió total d’1,9M €. Les persones grans del barri podran gaudir d’un nou centre de més de 371 m² que queda distribuït en dos nivells dins d’una sola planta, directament accessibles des del carrer.

El Casal de Gent Gran incorpora un punt d’informació, un espai de dinamització, una aula de pintura, una sala d’activitats, una sala polivalent i una cafeteria. A més, també acull un espai relacional i punt de trobada amb el propòsit de facilitar les relacions informals, les tertúlies de petits grups, la lectura de premsa i un espai de jocs de taula.

Amb aquesta nova obertura s’amplia la xarxa de Casals i Espais de Gent Gran municipals a la ciutat de Barcelona. Tenint en compte la diversitat de l’envelliment actual, el nou equipament vol estimular la participació de les persones grans del barri i afavorir una estreta col·laboració amb la resta de la xarxa de serveis del territori, com el Centre Cívic, la Biblioteca José Barbero, el futur equipament de Porta Trinitat o les entitats i associacions del barri. L’objectiu és afavorir un envelliment actiu i saludable, convertint el centre en un punt de referència de les persones grans del barri i prioritzant-los com a eix d’intervenció. D’altra banda, es vol fomentar l’associacionisme de la gent gran, participar en projectes comunitaris i estimular els projectes d’intercanvi intergeneracional, alhora que participar en propostes solidàries del barri de la Trinitat Vella.

El nou espai oferirà una llarga programació d’activitats de dinamització social i cultural que inclou propostes com tallers de benestar emocional, activitats de gimnàstica, cursos d’idiomes i informàtica, tallers de pintura i ceràmica, cant coral, activitats de formació permanent, o sortides culturals o de promoció de la salut, entre d’altres. A més, acollirà seminaris i cine-fòrums, organització de balls i celebracions i festes de caràcter lúdic. Per últim, en coordinació amb els serveis municipals i entitats del barri, també s’organitzaran activitats adreçades a detectar la soledat no volguda de les persones grans usuàries.

Amb l’execució d’aquesta intervenció, el districte de Sant Andreu culmina una iniciativa que el Pla de Barris de Trinitat Vella va iniciar a finals de 2017, amb la compra dels tres locals dels números 85 a 97 de la carretera de Ribes, adquirits per un valor de 516.000€. Amb aquesta compra, l’Ajuntament atenia de fet una demanda de les persones grans del barri de la Trinitat Vella, que reclamaven un espai cívic destinat a fomentar hàbits saludables i de benestar social, així com el lleure, la formació permanent, l’activitat física i la relació entre persones grans.

85 habitatges per a persones grans a la Trinitat Vella

A principis d’aquest mes de juliol van començar les obres del complex d’habitatges públics Porta Trinitat, situat a la carretera de Ribes, on l’Ajuntament inverteix 14M d’euros en la construcció de l’edifici que tindrà 85 pisos amb serveis per a persones grans i 54 més que es destinaran al lloguer social.

Els 85 habitatges per a persones grans seran d’un únic dormitori i a la cinquena planta s’hi instal·laran els espais comuns, amb accés a la coberta enjardinada d’ús comunitari i exclusiu per a les persones grans que hi visquin. Els espais comuns consistiran en tres sales polivalents i convertibles que permetran adaptar-se als usos i necessitats, i una quarta sala per a activitats de petit format com classes i reunions. A la coberta del volum d’habitatges per a persones grans s’hi instal·larà la bugaderia comunitària.

Aquestes obres contribuiran a la transformació en marxa de tot l’àmbit del sector anomenat Porta Trinitat, que també té en marxa la construcció d’un equipament públic que inclourà diversos serveis d’atenció a la ciutadania, com serveis socials i per a col·lectius específics com serveis per a dones i per a joves.