Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

Salut fa seguiment d’1,8 milions de persones que poden patir complicacions amb covid-19

Les persones de risc rebran trucades d'atenció primària i SMS amb informació, assessorament i per programar visites

El Departament de Salut ha engegat un programa de seguiment a través de trucades i SMS a 1,8 milions de persones que poden patir complicacions si emmalalteixen de covid-19. Les 200.000 persones considerades de risc i que no han tingut contacte amb el seu equip de referència d’atenció primària durant el darrer any rebran trucades per fer un seguiment proactiu de la situació del pacient, oferir informació i assessorament per a prevenir el contagi de la covid-19 i programar una visita amb els equips d’atenció primària en cas que sigui adient. També es mirarà la necessitat de procedir a una valoració social en aquells casos de persones amb risc de vulnerabilitat social.

Els col·lectius s’han identificat tenint en compte diferents variables sociodemogràfiques i de morbiditat, incloses patologies importants com la neoplàsia, o la dependència de l’alcohol, la hiperlipèmia, l’hàbit tabàquic, l’obesitat o la diabetis mellitus. Un altre paràmetre analitzat ha estat la incidència del virus per edat. En aquest cas, s’ha determinat que els col·lectius amb més casos són els de més de 79 anys i dels 30 als 59 anys.

Per Adrià Comella, director del Servei Català de la Salut (CatSalut), “la particularitat d’aquest programa és que ens adrecem a un important nombre de persones que potser, elles mateixes, no es consideren de risc si pateixen la covid-19, però ho són”. Es preveu que, si s’evita que aquest col·lectiu s’infecti, es tindrà un 80% menys d’impacte en el sistema, que és el que es va patir durant la primera onada.

En alguns casos, a les visites concertades es lliurarà un pulsioxímetre i se’ls hi demanarà que es controlin la temperatura i la concentració d’oxigen en sang en cas de desenvolupar símptomes de covid-19. També se’ls incentivarà a fer servir altres eines com “La Meva Salut”, l’”eConsulta” i les aplicacions “Stop COVID” i “GestióEmocional.cat”.

Salut també ha posat en marxa la campanya de comunicació ‘Tu pots ser de risc, no t’arrisquis’ per conscienciar que el millor seria que no s’arribessin a infectar de la covid-19. Aquesta estratègia s’articula en sis verticals de continguts: informació a la persona de risc i convivents, la salut emocional, l’activitat física i mental, l’alimentació, les relacions socials i l’atenció a la salut.

5,5 milions d’SMS

Entre el juliol i l’octubre d’enguany Salut va enviar prop de 5,5 milions de missatges SMS per alertar a la població de com protegir-se davant possibles contagis de la covid-19. Els missatges es van enviar tant a les persones vulnerables i de més edat com a la ciutadania, fent una crida a no abaixar la guàrdia davant l’increment de nous casos.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Salut farà un cribratge intensiu durant dos dies a la Jonquera

Notícia següent

ERC, JxTgn i CUP demanen la dimissió de Ballesteros i Floria com a consellers pel cas Inipro

Notícies relacionades