Què podem fer durant el toc de queda?

El toc de queda a Catalunya s’aplica entre les 10 de la nit i les 6 del matí, un cop el govern espanyol ha aprovat l’estat d’alarma que dona cobertura jurídica a les restriccions de mobilitat. A banda del toc de queda, la Generalitat ha decidit que els comerços tanquin, com a molt tard, a les 9 del vespre.

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, acompanyat de comandaments del cos de Mossos d’Esquadra i de Protecció Civil, ha donat tots els detalls del toc de queda en una roda de premsa.

Horaris de confinament i de tancament

El confinament nocturn marca dues franges horàries clares: de 10 de la nit a 6 del matí no es pot sortir al carrer en tot el país. I a les 9 h, els establiments de serveis, comerç minorista i restauració hauran de tancar per facilitar la tornada a casa.

En el cas del servei a domicili, es permet fins a les 10 de la nit però es manté les 9 com a hora límit pels clients que vagin a buscar el menjar a l’establiment.

També quedaran tancats a les 9 de la nit els espectacles públics, activitats recreatives i esportives autoritzades. L’excepció seran les activitats culturals (cinemes, teatres i auditoris), que podran acabar a les 10 i es permetrà el retorn fins a les 11 de la nit.

El secretari general de l’Esport, Gerard Figueras, ha explicat que la secretaria ha demanat al Procicat que l’horari de tancament d’instal·lacions esportives fos com el dels espectacles culturals, a les 22 hores, però la seva demanda ha estat “desestimada”.

Excepcions: espectacles, retorn a casa i passejar el gos

Qui podrà estar al carrer fora dels horaris permesos? La Generalitat estableix vuit excepcions:

– Assistència sanitària d’urgència
– Adquisició de productes a la farmàcia per raó d’urgència (la més pròxima al domicili).
– Desplaçament per anar i tornar de treballar, amb el corresponent certificat de l’empresa.
– Desplaçaments de professionals i personal voluntari acreditat, per fer serveis essencials, sanitaris i socials.
– Cura de persones grans, menors d’edat, persones dependents, amb discapacitat o especialment vulnerables per motius inajornables.
– Actuació urgent davant d’òrgans judicials.
– Retorn al lloc de residència habitual en cas de viatge.
– Altres causes de força major o altra situació de necessitat justificada.

El Procicat també inclou dues excepcions: la cura dels animals de companyia i els espectacles culturals. Es podrà treure a passejar el gos entre les 4 i les 6 hores del matí sempre que es faci el mínim desplaçament imprescindible, de forma individual i pròxim al domicili.

El govern també permetrà que els espectacles acabin a les 22 hores i que els assistents puguin tornar a casa fins a les 23. Per justificar-ho, el Departament d’Interior ha recomanat que es conservin els tiquets i entrades de les funcions.