Què es podrà fer quan acabi l’estat d’alarma?

El passat mes d’octubre, el govern espanyol va decretar l’estat d’alarma a Espanya com a mesura per a frenar l’augment de casos de coronavirus. L’executiu nacional ja ha anunciat que la seva idea és no allargar-lo més enllà del 9 de maig, de manera que quan acabi deixaran d’estar vigents algunes de les mesures aplicades, com el toc de queda o el confinament perimetral de les comunitats autònomes.

Així doncs, amb la fi d’aquest mecanisme constitucional acabaran les restriccions en la circulació que van començar l’octubre de 2020 i que impedeix als ciutadans circular lliurement per les diferents comunitats autònomes. A partir del 9 de maig seran les mateixes comunitats autònomes les que tindran les competències per decretar les restriccions que considerin oportunes, sempre que siguin avalades pel Consell Interterritorial de Salut com ja va passar amb el primer estat d’alarma.

A més de les restriccions de la circulació entre les diferents comunitats autònomes, també quedarà abolit el toc de queda nocturn entre les 23.00 i les 6.00 hores. Per últim, tampoc tindrà efecte la limitació de persones en reunions socials, que actualment limita les trobades en espais públics i privats a sis persones en espais oberts i a l’aire lliure. Aquestes dues últimes restriccions, però, cada comunitat les podia adaptar a les seves necessitats.