Què ens passarà si no ens presentem a una mesa electoral?

temps lectura-Temps de lectura: < 1 minut

Hi ha 82.000 persones designades per ocupar les meses electorals dels propers comicis del 14 de febrer.

Cadascuna d’aquestes persones ha estat seleccionada mitjançant un sorteig i tenen la responsabilitat d’acudir a la mesa electoral i romandre-hi durant tota la jornada electoral, fins que s’hagin emès els vots. Això implica quedar-se al col·legi durant unes 12 hores.

Gran part d’aquestes persones no els fa cap gràcia anar a una mesa electoral i haver de romandre en ella durant tota la jornada. La situació epidiemológica i la decisió del TSJC de mantenir les eleccions per al 14 de febrer, complica la situació, ja que un total de 20.579 de les 82.000 persones seleccionades per conduir la mesa electoral han presentat un recurs. Això implica un 25% de les persones seleccionades.

En tot cas, les persones que no es presentin a la citació de la Junta Electoral hauran de pagar un càstig per això. Segons la llei orgànica del Règim Electoral General, és un delicte que es castiga amb una pena de 3 mesos a 1 any de presó o una multa de 6 a 24 mesos depenent de la capacitat econòmica del condemnat.

A més, depenent de la gravetat pot arribar a suposar una inhabilitació de sufragi de fins a 20 anys, per això les causes es jutgen a les audiències provincials.

Un 70% dels delictes electorals queden arxivats i un 99% d’aquests delictes és per abstenir-se, sense cap motiu.